Uredba o obnovi narave v ciljni ravnini po potrditvi s strani odbora ENVI

29. novembra 2023

Danes so člani odbora za okolje Evropskega parlamenta prepričljivo (53:28) podprli Uredbo o obnovi narave, ki je bila izpogajana na nedavnem trialogu. Predlog uredbe je zdaj samo še en korak oddaljen od sprejetja na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta.

Uredba, ki je prvotno vsebovala ukrepe za obnovitev vsaj 20 % kopenske, rečne in morske narave EU do leta 2030, je bila do te točke soočena z mnogimi ovirami. V prvi polovici tega leta je predlog uredbe postal tarča agresivnih dezinformacij in kampanje širjenja panike, ki jo je vodil Manfred Weber, predsednik Evropske ljudske stranke (EPP).

Med julijskim plenarnim glasovanjem je Evropski parlament znatno omilil osnutek uredbe, s tem pa je stališče parlamenta postalo najšibkejše v primerjavi s predlogom komisije in splošnim pristopom Evropskega sveta. Sledila so pogajanja v trialogu, ki so se 9. novembra končala z dogovorom na podlagi kompromisov vpletenih akterjev.

Zadnji korak s strani Evropskega parlamenta bo glasovanje o uredbi na plenarnem zasedanju, ki naj bi se odvilo v začetku leta 2024. Za zaključek pravnega postopka je potrebna še zadnja potrditev uredbe s strani Evropskega sveta, kar pa bo v luči tega, da so besedilo uredbe že podprle države članice EU, zgolj formalnost.

Glasovanje odbora ENVI je rezultat večih mesecev mobilizacije in podpore prvi uredbi za obnovo ekosistemov na ravni Evropske unije; uredbo je podprlo več kot 6000 znanstvenikov, več kot 100 podjetij, več kot 200 NVO, številni podnebni aktivisti in več kot milijon državljanov.

Prijavite se na Podnebni novičnik

Podnebni novičnik je mesečnik, ki ga pripravljata Mreža za prostor in mreža Plan B za Slovenijo. Prijavite se, če želite spremljati delovanje NVO in novice s področja trajnostnega razvoja, okolja in prostora.