Srečanje NVO s predsednikom vlade in ministrico za javno upravo

28. junija 2022

Včeraj, 27. junija, je potekalo prvo delovno srečanje vlade z nevladnimi organizacijami. V imenu mreže Plan B za Slovenijo sta se sestanka udeležili koordinatorka mreže Nisa Dedić Sočan ter vodja koordinatorske organizacije in članica DS za finance, Gaja Brecelj.

 

Predsednik vlade dr. Robert Golob je srečanje predstavil kot prvi korak k plodnemu sodelovanju s civilno družbo ter poudaril, da vladne strukture potrebujejo aktivno civilno družbo, saj ta sproti in hitro prepoznava izzive in težave na terenu, medtem ko politika ne uspe biti tako agilna.

Srečanje je služilo spoznavanju, predstavlja pa odskočno desko za sodelovanje vlade in civilne družbe. Glavni temi srečanja sta bili vzpostavitev sistemskega financiranja delovanja nevladnih organizacij ter vzpostavitev modela stalnega dialoga med civilno družbo in vlado, oziroma pristojnimi ministrstvi. Naslovili so tudi grajenje aktivnega državljanstva, negovanje civilne družbe in sistemsko ozaveščanje o človekovih pravicah ter pravni državi.

Delovna srečanja, kakršno je bilo včerajšnje, bodo periodična. Naslednje srečanje bo izvedeno v juliju, kjer bo začrtan in usklajen način dela v prihodnje, določene pa bodo tudi prioritete za delo v letošnjem letu.

Zapisnik s srečanja lahko preberete na tej povezavi, v branje pa priporočamo tudi članek, ki je objavljen na spleti strani Vlade RS.

Prijavite se na Podnebni novičnik

Podnebni novičnik je mesečnik, ki ga pripravljata Mreža za prostor in mreža Plan B za Slovenijo. Prijavite se, če želite spremljati delovanje NVO in novice s področja trajnostnega razvoja, okolja in prostora.