Široka koalicija deležnikov poziva Evropsko komisijo naj zaostritev 2030 podnebnih ciljev EU obravnava kot prioriteto

10. decembra 2019

Včeraj je široka koalicija podjetij, sindikatov, lokalnih in regionalnih oblasti ter nevladnih organizacij Evropsko komisijo pozvala, naj pospeši napore za takojšnje podnebno ukrepanje EU. V skupni izjavi so člani t.i. Koalicije za višjo ambicijo (Coalition for Higher Ambition) Komisijo pozvali, naj ne odlaša in predlog za povišanje EU 2030 podnebnega cilja na vsaj 55 % predstavi v prvih 100 dneh od nastopa mandata.

 

Izjava je bila objavljena pred predstavitvijo predloga za Evropski zeleni dogovor, ki je napovedana za 11. december. Iz osnutka dogovora je namreč razvidno, da Komisija načrtuje predstavitev predloga za povišanje EU ciljev šele oktobra 2020, kar pa bi bilo prepozno za pravočasni dogovor držav članic o novem cilju do roka, ki nam ga nalaga Pariški sporazum. V skladu s Pariškim sporazumom morajo vse države svoje predloge za povišanje ciljev predstaviti do naslednjega podnebnega vrha, ki bo konec leta 2020 v Glasgowu.

Poziv je podprla tudi mreža nevladnih organizacij za trajnostni razvoj, Plan B za Slovenijo:
“Evropska unija mora prisluhniti milijonom Evropejcev, ki zahtevajo takojšnje in ambiciozno ukrepanje. V Sloveniji učinkovito naslavljanje podnebne krize zahteva več kot 240 civilno družbenih organizacij in skoraj 9.000 posameznikov [1]. V mreži Plan B za Slovenijo zato pričakujemo, da bosta naša pričakovanja do Komisije v prihodnjih dneh zagovarjala tudi predsednik vlade Šarec na zasedanju voditeljev EU [2] in minister Zajc na podnebni konferenci v Madridu [3].
Ustrezen odziv Evropske unije na podnebno krizo je pomemben tudi z mednarodnega vidika, saj lahko odločitve EU spodbudijo druge države k podobnim odločitvam, ki bodo skupaj zagotovile uspešno izvajanje Pariškega sporazuma.”

OPOMBE

Skupna izjava Koalicije za višjo ambicijo je dostopna tukaj: http://www.caneurope.org/docman/climate-energy-targets/3572-final-letter/file

[1] www.Podnebnakriza.si
[2] Evropski svet bo potekal 12. in 13. decembra 2019.
[3] Minister Simon Zajc se bo 10. in 11. decembra udeležil ministrskega dela podnebne konference v Madridu (COP25).

Prijavite se na Podnebni novičnik

Podnebni novičnik je mesečnik, ki ga pripravljata Mreža za prostor in mreža Plan B za Slovenijo. Prijavite se, če želite spremljati delovanje NVO in novice s področja trajnostnega razvoja, okolja in prostora.