Septembrski Podnebni novičnik

8. septembra 2021

V zadnjih poletnih dneh je v vaše e-nabiralnike* v začetku tedna prispel že 14. Podnebni novičnik vsebinskih mrež.

Po avgustovskem zatišju novičnik prinaša obilico informacij o aktivnostih Mreže za prostor in mreže Plan B za Slovenijo ter seveda novice o dejavnostih članic obeh vsebinskih mrež s področja okolja in prostora. Ne spreglejte tudi povabil na dogodke v mesecu septembru.

 

Uvodnik je tokrat zapisala Senka Šifkovič Vrbica iz IPOP – Inštituta za politike prostora, v njem pa govori o Aarhuški konvenciji in o tem, kaj se je v 20 letih zaradi sprejetja te Konvencije spremenilo ter kakšna je situacija na področju varstva okolja danes.

“Mnogi ne vedo, da je pogodbenica Aarhuške konvencije tudi EU, s tem pa je delovanje svojih organov zavezala k pravilom konvencije. To je seveda nujno, saj se okoli 80% enotnih okoljskih pravil opredeli in sprejme na ravni EU, zato je pomembno, da ima javnost ustrezen vpliv na sprejemanje teh pravil. Tega vpliva pa ne more imeti, če pravice niso ustrezno zavarovane, torej če pravic ne more uveljaviti. Pravno varstvo posameznikov in nevladnih organizacij namreč doslej ni bilo zagotovljeno in Evropsko sodišče je vztrajno zavračalo tožbe, nazadnje npr. tudi pomembno podnebno tožbo. Zaradi neizvajanja tega dela konvencije je pritožbeni odbor konvencije več let obravnaval EU kot kršiteljico.”

 

Uvodnik in ostale novice si lahko preberete na tej povezavi.

*V primeru, da ste naročeni na mesečne e-novice mreže Plan B za Slovenijo. Če še niste naročniki, bi pa to želeli postati, se prijavite na tej povezavi.

Skupni novičnik Mreže za prostor in mreže Plan B za Slovenijo pripravljata Umanotera in IPoP – Inštitut za politike prostora. Podnebna programa mrež Plan B za Slovenijo in Mreže za prostor sofinancirata Eko sklad in Ministrstvo za okolje in prostor iz sredstev Podnebnega sklada. Za mnenja, predstavljena v tem dokumentu, so izključno odgovorni avtorji dokumenta in ne odražajo nujno stališč Ministrstva za okolje in prostor ali Eko sklada j.s.

Prijavite se na Podnebni novičnik

Podnebni novičnik je mesečnik, ki ga pripravljata Mreža za prostor in mreža Plan B za Slovenijo. Prijavite se, če želite spremljati delovanje NVO in novice s področja trajnostnega razvoja, okolja in prostora.