Razvojni forum Vzpon in padec odvisnosti od nafte

21. maja 2010

Umanotera je 1. junija organizirala razvojni forum Vzpon in padec odvisnosti od nafte s podnaslovom Svet in Slovenija na razpotju: konflikt svetovnih razsežnosti ali alternativna pot kot priložnost?

 

Na razvojnem forumu so kot uvodničarji sodelovali dr. Mihael G. Tomšič, častni predsednik Slovenskega E-Foruma, mag. Vlado Odar, mag. Stane Merše, vodja Centra za energetsko učinkovitost na Inštitutu Jožef Stefan, direktor podjetja Elaphe mag. Gorazd Lampič in dr. Viktor Jejčič, predstojnik Oddelka za kmetijsko tehniko na Kmetijskem inštitutu Slovenije. Forum je moderirala Ksenija Horvat Petrovčič, novinarka zunanjepolitične redakcije Radiotelevizije Slovenija

Sporočilo za javnost je dostopno tukaj, na voljo pa je tudi zapisnik foruma.

Predstavitve sodelujočih na forumu:

 

– dr. Mihael G. Tomšič, Slovenski E-Forum: Hubbertova hipoteza o koncu nafte: kaj nam pove in česa ne
– mag. Vlado Odar: Energetska varnost in nafta
– mag. Stane Merše, Inštitut Jožef Stefan: Izhodišča in projekcije porabe tekočih goriv v Nacionalnem energetskem programu
– mag. Gorazd Lampič, Elaphe: Pomen trendov na področju fosilnih virov energije za nove tehnologije na področju prometa
– dr. Viktor Jejčič, Kmetijski inštitut Slovenije: Odvisnost kmetijstva od fosilnih goriv in alternativne energetske rešitve (brez slik)

Vabimo vas, da si preberete razpravo dr. Mihaela G. Tomšiča z naslovom Hubbertova hipoteza o koncu nafte: kaj nam pove in česa ne.

Na strani ŠOUVizije je objavljen kratek prispevek o forumu.

 

Zanimive povezave:

Making Sweden an Oil free society

– Studio ob 17h: Nafte čedalje manj: kateri so alternativni viri?

ASPO International (Association for the Study of Peak Oil)

Prijavite se na Podnebni novičnik

Podnebni novičnik je mesečnik, ki ga pripravljata Mreža za prostor in mreža Plan B za Slovenijo. Prijavite se, če želite spremljati delovanje NVO in novice s področja trajnostnega razvoja, okolja in prostora.