Odpiramo prostor za zeleni razvojni preboj

22. maja 2012

19. junija je v Centru urbane kulture Kino Šiška v Ljubljani potekala konferenca Plana B za Slovenijo: Odpiramo prostor za zeleni razvojni preboj.

 

Namen konference je bil pozicionirati programe za zeleni razvojni preboj kot nosilno razvojno vizijo v slovenski strukturni politiki za novo finančno obdobje EU 2014–2020, potrditi obstoječa in ustvariti nova strateška partnerstva ter skupaj evidentirati nadaljnje korake in ukrepe za podporo izvedbi šestih programov zelenega razvojnega preboja.


Poleg 6 programov za zeleni razvojni preboj (prehranska varnost in z njo povezana lokalna prehranska samooskrba, vrednostna veriga predelave lesa, energetska prenova zgradb, prehod na obnovljive vire energije, modernizacija železniškega omrežja in gospodarno ravnanje z viri) so udeleženci včerajšnjega dogodka skupaj izpostavili še nekaj za Slovenijo pomembnih fokusov, ki lahko soprispevajo k zelenemu razvojnemu preboju: turizem, izobraževanje, mobilnost, stavbe/arhitektura in eko poslovne priložnosti. Poudarili so pomen delovanja na vseh ravneh – posameznika, skupnosti (npr. občin, zadrug) in države ter med vsebinami delovanja izpostavili razvoj inovativnih pristopov in modelov, financiranje ter potrebo po skupnem višjem cilju.

Nadaljnji koraki Plana B za Slovenijo, Pobude za trajnostni razvoj, za doseganje zelenega razvojnega preboja Slovenije bodo potekali v dveh smereh: vplivanje in vključevanje v proces priprave nove Strategije razvoja Slovenije 2014 –  2020 in programiranje v novi finančni perspektivi Evropske unije 2014 – 2020.

 

 

Predstavitve iz konference:

 

  • Aljoša Slameršak, študent meteorologije in geofizike, uvodni nagovor

Odprti prostor:

 

Teme, ki so na glasovanju dobile največ glasov so Energetska prenova stavb, Strategija razvoja in nizkoogljične družbe, Trajnostni razvoj v ustavo in Les kot nacionalna vrednota.

Dodatno gradivo:

 

Države, ki se naučijo pametno in trajnostno uporabljati svoj naravni kapital, bodo jutrišnje zmagovalke.

 

Utrinki iz konference:
 

Prijavite se na Podnebni novičnik

Podnebni novičnik je mesečnik, ki ga pripravljata Mreža za prostor in mreža Plan B za Slovenijo. Prijavite se, če želite spremljati delovanje NVO in novice s področja trajnostnega razvoja, okolja in prostora.