Posvet Od 55 do 1,5 >

9. septembra 2021

Vabimo vas, da si rezervirate 14. oktober med 10. in 14. uro in se nam pridružite na posvetu Od 55 do 1,5 > Ali so predlagane podnebne in energetske politike EU za doseganje podnebnih ciljev 2030 zadostne in družbeno pravične?, ki bo potekal v Hiši EU na Dunajski cesti 20 v Ljubljani.

 

Po sprejetju Evropskega podnebnega zakona je sredi julija Evropska komisija predstavila predlog zakonodajnega svežnja “Pripravljeni na 55”, s katerim naj bi EU dosegla vsaj 55% zmanjšanje emisij do leta 2030 glede na leto 1990. Ali so predlagani ukrepi zadostni za doseganje okrepljenega podnebnega cilja EU in ali lahko z njimi omejimo globalno segrevanje na 1,5 °C glede na predindustrijsko dobo, kot smo se zavezali s Pariškim sporazumom? Ali predlagani sveženj vodi v družbeno neenakost in plačevanje stroškov posameznikov, medtem ko potrebnih sprememb v industriji ne bo? Kakšno vlogo ima pri tem Slovenija in kakšno zakonodajo potrebujemo?

Na dogodku bodo med drugimi sodelovali Klaus Röhrig, predstavnik evropske mreže nevladnih organizacij Climate Action Network Europe (CAN Europe), mag. Andrej Vizjak, minister za okolje in prostor, Andreja Urbančič iz Inštituta Jožef Štefan, Breda Kutin iz Zveze potrošnikov Slovenije, predstavnik Evropske komisije ter drugi slovenski strokovnjaki.

Prijava na dogodek >>>

 

Na dogodku, ki ga organiziramo v okviru vsebinskih mrež NVO s področja okolja in prostora, Plan B za Slovenijo in Mreže za prostor, bomo izpostavili nujnost ukrepanja in povezali različne deležnike v razmisleku o glavnih elementih predlagane zakonodaje, možnih in potrebnih rešitvah ter priložnostih, ki jih ponuja sveženj »Pripravljeni na 55«.

Prvi del dogodka bo namenjen predstavitvi svežnja in novostim, ki jih prinaša. Izpostavljeni bodo tudi glavni elementi svežnja, ki jih je potrebno oblikovati bolj ambiciozno, če želimo doseči zaveze Pariškega sporazuma, da se dvig temperature omeji na 1,5 °C v primerjavi s predindustrijsko dobo.

V drugem delu dogodka se bodo gostje okrogle mize osredotočili na vprašanje pravičnosti pri prehodu v podnebno nevtralnost, in sicer z vidika predlogov za zmanjšanje emisij iz prometa, stavb in rabe energije v industriji ter pri tem izpostavili družbeni vidik. 

Program posveta bo objavljen konec septembra.

Za udeležbo na dogodku je potrebno izpolnjevati pogoj PCT. V kolikor bi se ukrepi za zajezitev epidemije v tem času zaostrili, bomo dogodek preselili na splet. 

Podnebni program mreže Plan B za Slovenijo sofinancirata Eko sklad in Ministrstvo za okolje in prostor s sredstvi Sklada za podnebne spremembe. Za mnenja, predstavljena na tem dogodku, so izključno odgovorni avtorji dokumenta in ne odražajo nujno stališč Ministrstva za okolje in prostor ali Eko sklada j.s..

 

Prijavite se na Podnebni novičnik

Podnebni novičnik je mesečnik, ki ga pripravljata Mreža za prostor in mreža Plan B za Slovenijo. Prijavite se, če želite spremljati delovanje NVO in novice s področja trajnostnega razvoja, okolja in prostora.