Posvet Gozd – naše skupno dobro

6. januarja 2015

V četrtek, 15. 1. 2015 bo v dvorani Državnega sveta potekal posvet Gozd – naše skupno dobro. Posvet je namenjen usposabljanju članic mreže Plan B za sodelovanje v civilnem dialogu v procesu novelacije gozdarske zakonodaje ter izboljšanju zavedanja o celovitem pomenu gozda za družbo.

 

Prenova gozdne zakonodaje, ki je pred durmi, že buri duhove. Pred pripravljavci zakonodaje je zahtevna naloga maksimizirati skupno dobro, ki ga gozdovi zagotavljajo slovenski družbi. Pri tem se odpira vrsta vprašanj: bomo lahko tudi v prihodnje hodili v (državne in zasebne) gozdove in nabirali gozdne sadeže? Koliko lesa bomo posekali? Bi morali zaščititi še več gozdov? Kdo naj načrtuje gospodarjenja z gozdovi? Kakšne pravice in dolžnosti naj imajo lastniki gozdov v svojem gozdu?

Zakonodaja, ki obravnava gozdove in gozdarstvo, ima velike in mnogotere družbene, ekosistemske in gospodarske učinke, ki daleč presegajo izkoriščanje lesa. Gozdovi pokrivajo skoraj 60 % državnega ozemlja, več kot polovica jih je zaradi dragocenosti naravnih virov zavarovanih ali varovanih v okviru Natura 2000 in igrajo pomembno vlogo pri ohranjanju statusa Slovenije kot evropske vroče točke biotske raznovrstnosti. Gozdovi varujejo tudi tla in vodo ter zmanjšujejo podnebne spremembe. In so preprosto lepi – v njih radi preživljamo prosti čas, zaradi njihovega zelenila k nam prihajajo turisti. Gozd je učilnica praks trajnostnega razvoja in pomemben dejavnik slovenske kulture.

Prosimo, da svojo udeležbo na posvetu in morebitno temo za razpravo prijavite preko spletne prijavnice do torka, 13. 1. 2015. Program in dodatne informacije najdete v vabilu.

Prijavite se na Podnebni novičnik

Podnebni novičnik je mesečnik, ki ga pripravljata Mreža za prostor in mreža Plan B za Slovenijo. Prijavite se, če želite spremljati delovanje NVO in novice s področja trajnostnega razvoja, okolja in prostora.