Pismo ministrici pred zasedanjem Sveta EU za okolje

11. oktobra 2016

Mreža Plan B za Slovenijo je pred zasedanjem Sveta EU za okolje, 17. oktobra, na ministrico Ireno Majcen naslovila pismo, v katerem predstavlja pogled mreže na predlog Uredbe o skupnih prizadevanjih EU (Effort sharing regulation – ESR) pri doseganju ciljev Pariškega dogovora.

 

Iz pisma:

Pričetku veljavnosti Pariškega dogovora morajo sedaj slediti koraki v smeri njegovega izvajanja. Na zasedanju Sveta EU za okolje, 17. oktobra, boste razpravljali o predlagani Uredbi o skupnih prizadevanjih (Effort sharing regulation; ESR), ki je bistven del zakonodaje za prispevek EU k ciljem Pariškega dogovora. Slovaško predsedstvo je predlagalo, da naj se razprava osredotoči na vprašanji učinkovitosti ter okoljske celovitosti predloga. Dovolite nam, da predstavimo svoje poglede na obe vprašanji:

 

Glede na to, da je EU pravkar ratificirala Pariški dogovor, se učinkovitost predloga Uredbe o skupnih prizadevanjih ne bi smela več presojati glede na sklepe Sveta EU iz oktobra 2014. Namesto tega bi morale okvir za presojo učinkovitosti podnebnih ukrepov tvoriti zaveze, ki so jih EU in države članice dale v Parizu. V ospredju vseh razprav o prihodnjih podnebnih politikah bi morali biti cilji Pariškega dogovora o omejitvi dviga svetovne temperature na bistveno manj kot 2 °C in prizadevanje za omejitev segrevanja na 1,5 °C, pa tudi ugotovitev, ki jo je EU podprla v Parizu, da »bodo za omejitev dviga povprečne svetovne temperature na manj kot 2 °C potrebna veliko večja prizadevanja za zmanjšanje emisij od tistih iz predvidenih načrtovanih nacionalnih prispevkov držav (INDC)«.

Celotno pismo si lahko preberete tukaj.

Prijavite se na Podnebni novičnik

Podnebni novičnik je mesečnik, ki ga pripravljata Mreža za prostor in mreža Plan B za Slovenijo. Prijavite se, če želite spremljati delovanje NVO in novice s področja trajnostnega razvoja, okolja in prostora.