Oktobrski Podnebni novičnik 2022

10. oktobra 2022

Danes je v vaše e-nabiralnike* prispel že 26. Podnebni novičnik vsebinskih mrež. Prinaša obilico informacij o aktivnostih Mreže za prostor in mreže Plan B za Slovenijo ter seveda novice o dejavnostih članic obeh vsebinskih mrež s področja okolja in prostora. Ne spreglejte tudi povabil na dogodke v mesecu oktobru.

V središču oktobrskega novičnika je bilo kolo. Avtorica uvodnika, Iva Zozolly iz Ljubljanske kolesarske mreže, je zapisala:

 

Kolo je preprosto, cenovno dostopno, okolju prijazno, trajnostno prevozno sredstvo, prispeva k čistejšemu zraku in k manjši gneči v prometu. Kolesarjenje kot oblika zdrave in brezogljične mobilnosti spodbuja trajnostno bivanje in razvoj brez fosilne odvisnosti. Ko poganjamo kolo, poleg tega, da skrbimo za svoje zdravje, dejansko konkretno prispevamo tudi k boju proti podnebnim spremembam in zmanjševanju onesnaževanja, s tem pa posredno tudi k ohranjanju biotske raznovrstnosti.  Zaradi velikega števila pozitivnih učinkov ima kolesarjenje ogromen potencial za to, da z njim naša mesta naredimo bolj okolju prijazna in s tem boljša za življenje vseh organizmov. Kolo in kolesarjenje sama po sebi ne bosta rešila sveta – za to potrebujemo sistemske spremembe, za kar si je potrebno prizadevati vsak dan znova. A kolo je prav gotovo eden od glavnih atributov naslavljanja največjih izzivov današnjega časa – podnebnih sprememb in izgube biotske raznovrstnosti.

 

Uvodnik in preostale novice lahko preberete na tej povezavi.

*Če še niste naročeni na Podnebni novičnik, se prijavite na tej povezavi.

Skupni novičnik Mreže za prostor in mreže Plan B za Slovenijo pripravljata Umanotera in IPoP – Inštitut za politike prostora. Podnebna programa mrež Plan B za Slovenijo in Mreže za prostor sofinancirata Eko sklad in Ministrstvo za okolje in prostor iz sredstev Podnebnega sklada. Za mnenja, predstavljena v tem dokumentu, so izključno odgovorni avtorji dokumenta in ne odražajo nujno stališč Ministrstva za okolje in prostor ali Eko sklada j.s.

Prijavite se na Podnebni novičnik

Podnebni novičnik je mesečnik, ki ga pripravljata Mreža za prostor in mreža Plan B za Slovenijo. Prijavite se, če želite spremljati delovanje NVO in novice s področja trajnostnega razvoja, okolja in prostora.