Oktobrski podnebni novičnik 2021

7. oktobra 2021

Na ta deževni dan je v vaše e-nabiralnike* prispel že 15. Podnebni novičnik vsebinskih mrež.

V novičniku najdete obilico informacij o aktivnostih Mreže za prostor in mreže Plan B za Slovenijo ter seveda novice o dejavnostih članic obeh vsebinskih mrež s področja okolja in prostora. Ne spreglejte tudi povabil na dogodke v mesecu oktobru.

 

Uvodnik je tokrat nastal pod avtorstvom Andreja Gnezde – Umanotera, v katerem razpravlja o zakonskem svežnju “Pripravljeni na 55” in širitvi sistema trgovanja z emisijami na stavbe in promet, ki jih ta predpostavlja. Povabi tudi na posvet glede svežnja ˝Pripravljeni na 55˝, na katerem bodo sodelovali predstavniki domače in evropske politike ter nevladni akterji.

“Pa ga imamo – dolgo pričakovani zakonodajni sveženj ˝Pripravljeni na 55˝. Objavljen je sicer že nekaj mesecev, a ker gre za obsežen dokument, smo potrebovali kar nekaj časa, da se prebijemo skozenj – in v resnici še nismo končali. Posledično se tudi resnejše razprave na to temo šele dobro pričenjajo, tudi v okviru slovenskega predsedovanja. Počasen štart nakazuje na to, da bodo tudi pogajanja o svežnju med Evropsko komisijo, Evropskim parlamentom in Svetom EU dolga in naporna. To pa ne sme biti razlog, da sveženj med pogajanji razvodeni in njegovi cilji ošibijo, kar sicer že napovedujejo nekateri akterji. Ravno nasprotno! Trenutni cilji EU, predlagani v okviru svežnja, niso skladni s ciljem 1,5 °C Pariškega sporazuma, zato je potrebno v pogajanjih doseči, da se ti cilji ustrezno dopolnijo na način, da bodo vodili v potrebno zmanjšanje emisij. Kot pravijo naši kolegi v evropski okoljski mreži EEB, je politika umetnost mogočega.”

 

Uvodnik in ostale novice si lahko preberete na tej povezavi.

*V primeru, da ste naročeni na mesečne e-novice mreže Plan B za Slovenijo. Če še niste naročniki, bi pa to želeli postati, se prijavite na tej povezavi.

Skupni novičnik Mreže za prostor in mreže Plan B za Slovenijo pripravljata Umanotera in IPoP – Inštitut za politike prostora. Podnebna programa mrež Plan B za Slovenijo in Mreže za prostor sofinancirata Eko sklad in Ministrstvo za okolje in prostor iz sredstev Podnebnega sklada. Za mnenja, predstavljena v tem dokumentu, so izključno odgovorni avtorji dokumenta in ne odražajo nujno stališč Ministrstva za okolje in prostor ali Eko sklada j.s.

Prijavite se na Podnebni novičnik

Podnebni novičnik je mesečnik, ki ga pripravljata Mreža za prostor in mreža Plan B za Slovenijo. Prijavite se, če želite spremljati delovanje NVO in novice s področja trajnostnega razvoja, okolja in prostora.