NVO pozivamo k izstopu iz Pogodbe o energetski listini (ECT)

13. avgusta 2021

Več kot 400 civilnodružbenih organizacij širom Evrope je voditelje vseh evropskih držav pozvalo, naj se držijo svojih podnebnih obljub, dajo prednost podnebnim politikam in izstopijo iz Pogodbe o energetski listini (ECT) najkasneje do mednarodne podnebne konference COP26 novembra letos. ECT energetskim korporacijam omogoča, da tožijo države za vrtoglave zneske zaradi njihovih podnebnih politik in vlade odvrača od sprejemanja potrebnih odločitev, saj lahko kakršnikoli poskusi spreminjanja javnih politik ali javnih subvencij v energetskem sektorju zaradi te pogodbe vodijo v milijonske ali celo milijardne terjatve. ECT predstavlja pomembno oviro prehodu na čisto energijo, zato je čas za izstop iz Pogodbe. V mreži Plan B za Slovenijo smo na pristojnega ministru Vrtovca naslovili pobudo,  da Slovenija izstopi iz ECT in predlagali, da razpravo o izstopu EU in njenih članic iz ECT umesti na dnevni red septembrskega neformalnega zasedanja ministrov za energijo.

 

Število tožb, ki so jih energetske korporacije sprožile proti državam na podlagi ECT, je v skokovitem porastu. V začetku tega leta je nemško premogovno podjetje RWE pričelo s tožbo proti nizozemski vladi zaradi sprejetja zakona o postopni odpravi premogovnih elektrarn do leta 2030, pri čemer zahtevana odškodnina znaša kar 1,4 milijarde evrov. Podobno se dogaja v drugih evropskih državah: Italija se je znašla na zatožni klopi zaradi prepovedi izdaje novega dovoljenja za iskanje in črpanje nafte na morju, višina zahtevka pa znaša preko 230 milijonov evrov. Tudi Slovenija se lahko kmalu znajde na zatožni klopi zaradi podjetja Ascent Resources. Slednje je napovedalo tožbo v višini 120 milijonov zaradi odločitve Slovenije, da je potrebno preveriti vplive frackinga na okolje. Ti primeri jasno kažejo, da varovanje okolja in preprečitev podnebnega zloma nista možna, dokler je EU pogodbenica ECT. Zato je skrajni čas za izstop iz ECT. 

Sporočilo za javnost: Kako dolgo bomo še talci fosilne industrije? >>>

Več informacij Andrej Gnezda, Umanotera, andrej@umanotera.org

Prijavite se na Podnebni novičnik

Podnebni novičnik je mesečnik, ki ga pripravljata Mreža za prostor in mreža Plan B za Slovenijo. Prijavite se, če želite spremljati delovanje NVO in novice s področja trajnostnega razvoja, okolja in prostora.