Novice Mreže Plan B za Slovenijo, št. 50, april 2014

24. aprila 2014

Uvodnik

Igrajmo z odprtimi kartami

Vsi si prizadevamo za širitev našega pogleda in zavesti. Pa vendar je pogostokrat težko razumeti, da tovrstna širitev ni povezana z dobesedno širitvijo. Lep primer je načrt širitve Dunajske ceste v Ljubljani – le ta žal kaže na ozkost gledanja na prometno problematiko. Široke avenije, po katerih se v mesto zgrinjajo avtomobili, ne odražajo nobene sodobnosti več.

 

Koalicija za trajnostno prometno politiko je sprožila razpravo o pomenu omenjene širitve z odprtim pismom županu mesta Ljubljana in na to temo lahko v medijih moč zasledimo različne odzive. Stvari se pri podobnih projektih običajno odvijajo počasi, potem pa se glavne odločitve izvedejo prav na hitro. Prav zato se je Koalicija odzvala tudi z namenom, da se sproži konstruktivna debata – do sedaj namreč ni bilo prave možnosti za javno razpravo na temo širitve Dunajske ceste. Tudi uradnega povabila k predlogom širitve nismo zasledili, seveda smo ga morda zgrešili, morda je bil rok za odziv teden ali dva … Javnost in strokovnjaki seveda imamo vso možnost sodelovanja na javnih razpravah, pa vendar je ta dejansko pogostokrat le na papirju in tako zelo majhna.

Še vedno torej nimamo pred sabo predloga načrta širitve Dunajske ceste, zato se bom na tem mestu izognila komentiranju projekta širitve. Upam pa, da je sporočilo jasno – igrajmo z odprtimi kartami! Gre za prostor nas vseh.

Anamarija Jere, direktorica slovenske CIPRE

 


Iz aktivnosti članic Plana B

Srečanje na Ministrstvu za kmetijstvo in okolje

Na povabilo Ministrstva za kmetijstvo in okolje je 2. aprila potekal sestanek s predstavniki nevladnih organizacij na temo pravilnika o podrobnejših pogojih in merilih za pridobitev statusa NVO na področju varstva okolja, ki deluje v javnem interesu. NVO so se tudi seznanile z začetkom priprave projektnega razpisa 2014-2015 za okoljevarstvene in naravovarstvene NVO.

 

Predmet razprave glede pravilnika so bile pripombe, ki jih je mreža Plan B za Slovenijo posredovala na osnutek pravilnika v medresorski obravnavi. Očitki mreže so bili predvsem, da je pravilnik diskriminatoren glede na pogoje za pridobitev statusa v javnem interesu na drugih področjih, da je zato sistem točkovanja posameznih dosežkov nepotreben in da je ministrstvo v osnutku pravilnika točkovanje vsebinskih dosežkov še zaostrilo. Pravica vstopa v postopek ne more biti argument za ostrejše pogoje, saj so ti po Zakonu o ohranjanju narave bistveno milejši, zakon pa tudi omogoča vstopanje v postopek. Metej Verbajs iz CNVOS pa je izpostavil, da je treba javni interes presojati z vsebinskega vidika, za kar so kompetentni ravno delavci ministrstva, vse možne vsebine pa niso pokrite s predvidenimi točkovanimi vsebinskimi pogoji. Posebej je bil izpostavljen tudi problem statusa nevladnih organizacij na področju ohranjanja narave, ki ta status dopušča le za društva, ne pa tudi za zavode in ustanove, kot to določa Zakon o varstvu okolja.

18. aprila je MKO objavil razpis za sofinanciranje programov NVO za obdobje 2014 in 2015. Vrednost celotnega razpisa je 100.000 €, pol za leto 2014 in pol za leto 2015. Glavni vsebinski okvir je snovna učinkovitost, možni pa bodo tudi inovativni programi izven tega okvira. Več podrobnosti je na spletni strani razpisa.

Predstavniki Plana B so opozorili na širši problem sofinanciranja okoljskih nevladnih organizacij, saj okoljski resor namenja najmanj sredstev nevladnim organizacijam izmed vseh resorjev (od celote sredstev za nevladne organizacije v državi prejmejo okoljske organizacije le 0,2 %). O v preteklosti že dogovorjeni rešitvi, da se pripravi poseben pravilnik o sofinanciranju okoljskih nevladnih organizacij, še ni sledu, odprti ostajata tudi vprašanji določenega deleža za osveščevalne aktivnosti za NVO-je iz podnebnega sklada ter sofinanciranja evropskih projektov, ki jih pridobijo slovenske nevladne organizacije. Iz MKO so zagotovili, da se glede Podnebnega sklada vodi več aktivnosti in da si prizadevajo za sprejem predlagane rešitve (do 4% sredstev Podnebnega sklada za aktivnosti NVO). Glede sofinanciranja projektov pa bo organiziran sestanek s pristojnimi.

 

Predstavitev nevladnih organizacij ob Svetovnem dnevu Zemlje na Ministrstvu za kmetijstvo in okolje

Ob svetovnem dnevu Zemlje 22. aprila sta Mreža okoljskih organizacij Plan B za Slovenijo in Mreža za prostor na Ministrstvu za kmetijstvo in okolje organizirali dan nevladnih organizacij (NVO). Z dogodkom – predstavitvijo na ministrstvih in popoldanskem ogledu filma Trashed / Smeti – so okoljske NVO želele, da MKO podrobneje spozna njihovo delovanje in pomen za varstvo okolja ter urejanja prostora. Dogodka NVO v obeh poslovnih prostorih MKO sta sicer naletela na dokaj maloštevilen obisk, sta pa ga obiskala tudi minister mag. Dejan Židan in državna sekretarka mag. Andreja Jerina.

Papirnati dan v BTC Cityju

V okviru letošnje vseslovenske akcije Star papir za novo upanje 2014, ki nima le okoljevarstvenega namena, temveč tudi dobrodelnega, je v organizaciji Društva Ekologi brez meja in podjetja Dinos v soboto, 12. aprila 2014, v Ljubljani v BTC City, na prizorišču glavnega sponzorja akcije, potekal osrednji dogodek projekta Papirnati dan. Pridružili pa so se jim tudi drugje po državi: v Zavodu Artmar v Mariboru in v vseh enotah podjetja Dinos. Na dogodku so razglasili tudi zmagovalni predlog natečaja, nominiran s strani Planinske zveze Slovenije, ki bo za odstranjevanje škode in nevarnosti na planinskih poteh prejel 40 % del sredstev od zbranega papirja. V akciji, ki poteka pod geslom Mi zbiramo!, lahko vsi še do konca aprila dodaje svoj list k boljšemu svetu.

 

S projektom Star papir za novo upanje, ki bi ga šaljivo lahko poimenovali tudi Novo upanje za star papir, so organizatorji želeli sporočiti, da tudi za star papir obstaja neko novo upanje, saj ima papir svojo vrednost. Akcijo zbiranja starega papirja je podprla družba BTC, ki tudi na tak način v sklopu strateškega projekta Misija Zeleno sledi strategiji trajnostnega razvoja in krepi družbeno odgovornost. Logistično pa je projekt poleg podjetja Dinos z brezplačnim odvozom in razrezom papirja podprla tudi 3R iniciativa.

Namen osrednjega dogodka Papirnati dan pa je bil vizualni prikaz vrednosti starega papirja, zato se je na dogodku v Ljubljani v BTC City ves čas zbiral star papir, ki so ga kreativci in obiskovalci dogodka uporabili pri ustvarjanju različnih izdelkov iz starega papirja. Prvih 500 obiskovalcev, ki so prinesli vsaj 5 kg starega papirja, pa so za svoj trud za nagrado prejeli zvezek podjetja Vipap Videm. Osrednjo nit dogodka je predstavljalo izdelovanje velikega papirnate skulpture, ki je bila vidna iz ptičje perspektive. Industrijski oblikovalec Andraž Tarman je iz odpadnih plakatov in kartona oblikoval pisalno mizo s tiskalnikom, ki je za seboj puščal papirno sled – 3D napis. Papirnati 3D napis, ki je razkril zmagovalca natečaja, so z Andraževo pomočjo postavili obiskovalci in prostovoljci. Težko pričakovan trenutek je napočil ob 15. uri, ko so organizatorji projekta Star papir za novo upanje 2014 na odru slovesno razglasili zmagovalni predlog natečaja. Okvirna tema letošnjega natečaja je bila pomoč Sloveniji po veliki naravni nesreči, ki je februarja letos z žledolom in kasneje še s poplavami opustošila Slovenijo. Največ glasov je na javnem glasovanju prejel predlog Planinske zveze Slovenije, ki bo za odstranjevanje škode in nevarnosti na planinskih poteh prejela 40 % sredstev od zbranega papirja. Delo bodo izvajali markacisti Planinske zveze, ki so ustrezno usposobljeni v dogovoru z lastniki zemljišč. Svoje delo opravljajo prostovoljno, kljub temu pa na delovnih akcijah nastajajo stroški za nakup in vzdrževanje ustreznega orodja, varnostne opreme, potni stroški in stroški prehrane. Organizatorji mu izrekajo iskrene čestitke!

Andraž je poskrbel tudi za izdelavo posebnih papirnatih miz, ki so jih na dogodku uporabljali v sklopu kreativnih delavnic in drugih aktivnosti za vse starostne skupine. Z Nino Polak so obiskovalci izdelovali ogrlice iz perlic, ki so v celoti narejene iz starega papirja, predvsem iz rabljenih koledarjev in revij, oblikovalka Katarina Mrvar (Zvezdne podobe) je pokazala, kako se lahko iz starega papirja z malce domišljije ustvarijo zanimive skodelice za drobnarije, Nataša Brunec iz Ars Origami pa je navduševala z različnimi motivi spomladanskih cvetlic s pomočjo tehnike origami. Najmlajši obiskovalci dogodka so odkrivali skrivnosti Papirnatega mesta, za katerega je skrbela ekipa dijakov in dijakinj Gimnazije Ledina, skupaj z Otroškim centrom Beti in Cej pa so lahko v kotičku, ki je ponujal tudi varstvo otrok, izdelali posebna velikonočna darilca in se s papirnato športno-animacijsko zabavo tudi razmigali.

Na odru se je odvijal pester glasbeni program, ki ga je moderiral Andrej Težak – Tešky. Nastopili so Regina, Aynee, GIS Muzikaviva, Johnny’s band, Žvali in 5 letnih časov. Papirnatega dneva so se udeležili tudi nekateri ambasadorji dogodka in tako so imeli obiskovalci dogodka odlično priložnost za klepet ter druženje s telovadcem Mitjo Petkovškom in pevko Regino.

PAPIRNATI DAN DRUGOD PO SLOVENIJI

Papirnati dan pa se ni odvijal le v Ljubljani. Na ta dan so imele poslovalnice podjetja Dinos med 7. in 18. uro po celi državi dan odprtih vrat z namenom dostave starega papirja vsem tistim, ki sicer papirja v času celotne akcije na druge lokacije zaradi različnih razlogov niso mogli dostaviti. Prav tako so lahko obiskovalci na ta dan na vodenih ogledih od blizu spoznali proces njihovega dela. V okviru prireditve ARTMAR No. 13 pa so organizatorji dogodka Zavod Artmar kljub spomladanskim vremenskim nevšečnostim s pomočjo obiskovalcev pod vodstvom Artmarovke Nine na Grajskem trgu v Mariboru izdelovali simbolična papirnata drevesa iz starega papirja. Pod okriljem Zveze prijateljev mladine pa so potekale tudi ustvarjalne delavnice iz starega papirja.

AKTUALNO

 • Na zbirnih točkah in enotah podjetja Dinos lahko do konca aprila oddate star papir. Prav tako lahko papir oddate v zabojnik Star papir za novo upanje 2014, ki stoji v BTC City v Ljubljani zraven Dvorane A. Poleg tega se v BTC City v kletnih prostorih Dvorane A nahaja tudi t. i. Papirnata točka.
 • Prijavni rok za vse ustanove je podaljšan do 15. aprila. Prijavljene vzgojno-izobraževalne ustanove bodo za nagrado prejele polovico vseh finančnih sredstev, zbranih s pomočjo starega papirja. Tista, ki bo zbrala največ papirja, pa bo prejela posebno nagrado – ogled gledališke predstave Ta čudovita zemlja, ki jo poklanja Studio Anima.
 • Vesela novica z obale: Zbiralno akcijo starega papirja so zelo uspešno zaključili v Hotelih Bernardin, kjer so zbrali neverjetnih 11.220 kg starega papirja, s čimer so zaradi brezplačnega odvoza in razreza papirja znatno prihranili. Naj bo to spodbuda tudi za ostala podjetja in organizacije, da se akciji pridružite.
 • Organizatorji se držijo pravila, da se pri obveščanju o akciji ne tiska! Tako so vas k sodelovanju v akciji poleg jumbo plakatov vabili tudi zanimivi papirnati Tam-Tam paketki.

 

Nova številka glasila Achieve

Na voljo je šesta številka glasila ACHIEVE. Glasilo v slovenščini najdete tukaj.

 

V tokratni številki:

 • uvodnik sta napisala dr. Werner Neumann iz znanstvenega odbora organizacije Friends of the Earth Nemčija (BUND) in Ulrich Schäferbarthold, vodja oddelka Energiesparservice Caritasverband Frankfurt: Za novo socialno, ekološko in ekonomsko Evropsko energetsko politiko,
 • v središču: Lekcije ACHIEVE za prihodnje,
 • pregled po državah: Kako smo izvajali projekt? in Kam naprej?,
 • iz projekta: Ocena učinkov projekta ACHIEVE,
 • zadnje iz Achieve-a: Zaključna konferenca ACHIEVE v Bruslju – Evropo še vedno čaka dolga pot pri odpravljanju energetske revščine …

 

Koalicija za trajnostno prometno politiko odločno nasprotuje širitvi Dunajske ceste

Mestna občina Ljubljana bo letos maja pričela s prenovo Dunajske ceste, ki vključuje tudi širitev vpadnice z dodatnim voznim pasom za avtomobile. Ker žal ni na voljo nobenih konkretnih osnov s strani Mestne občine Ljubljana, ki bi jo lahko strokovno komentirali, je Koalicija za trajnostno prometno politiko s pismom Mestni občini Ljubljana opozorila in pozvala naj ne skrene s poti, ki si jo je mesto Ljubljana zadalo na področju trajnostnega urejanja prometa in bi tako z omenjenim ukrepom izničilo vse dosedanje uspehe.

 

Matej Ogrin, predsednik CIPRE Slovenija in Koordinator Koalicije za trajnostno prometno politiko, je v pismu zapisal:

»Naj spomnimo, da je Ljubljana na področju trajnostne mobilnosti dosegla ogromno in prvič v svoji zgodovini zvišuje delež potnikov mestnega potniškega prometa in zmanjšuje število voženj z avtomobili, npr. Dunajska cesta ima dnevno 1.550 avtomobilov manj (Delo, 7. 3. 2014). Nagrada Evropske unije za Evropski teden mobilnosti 2013, ki jo je prejela Mestna občina Ljubljana zaradi odvzema pasov avtomobilom na Slovenski cesti in prednostni obravnavi Ljubljanskega potniškega prometa, pešcev in kolesarjev, je prav tako pokazatelj ukrepanja na področju trajnostne mobilnosti v mestu. Ljubljana se je prav tako, ravno v teh dneh, že drugič zapored uvrstila v finale za naziv Zelena prestolnica Evrope. Vaše odločitve so prinesle izboljšano kakovost mestnega okolja tako v smislu onesnaženosti zraka, zvočne onesnaženosti ter izboljšane bivanjske komponente, če govorimo npr. o ukrepu zapiranja mestnega središča za promet. Sprašujemo se, kakšni so motivi za širitev Dunajske ceste, ki se utemeljuje z zavajajočimi izjavami in nepravilnimi interpretacijami trenutnega stanja in trendov v prometu. Zakaj se, po vseh dobrih rezultatih in nagradah s strani Evropske unije, sedaj lotevati ukrepov v nasprotno smer?

Na prejšnji mestni seji je bil sprejet sklep o seznanitvi in soglasju k predlogu Odloka o načrtu za kakovost zraka na območju Mestne občine Ljubljana in širitev Dunajske ceste je seveda popolnoma neskladna s tem. Nobena širitev ceste še ni prispevala k zmanjšanju prometa, ravno nasprotno. Kot omenjeno, je širitev nesmiselna tudi na podlagi padanja števila vozil in naraščanja potnikov Ljubljanskega potniškega prometa, je v nasprotju s celovito obravnavo prometne problematike, ne nazadnje pa tudi v nasprotju z letošnjo nagrado za Evropski teden mobilnosti, s katero se lahko Mestna občina Ljubljana zdaj upravičeno pohvali.

Tak ukrep se tudi ne more izvajati pod krinko prenove ostale infrastrukture, ampak zahteva celovito obravnavo. S širitvijo se bodo podaljšali tudi varovalni časi na prehodih za pešce. To pomeni, da bo dodatna pridobitev za avtomobile istočasno izničila svoj namen, saj se bo za vse motorne udeležence v prometu potovalni čas podaljšal. Ravno tako se bo izničil ukrep rumenih pasov. Avtobus bo po širitvi še vedno imel rumeni pas, bo pa na semaforjih stal dlje, ker bo zelena luč za pešce daljša.

Zanemarljiv pa ni niti finančni vidik. V časih, ko se socialna stiska poglablja in ko marsikateri družbeno koristen projekt ne dobi sredstev za zagon, menimo, da je takšna investicija, ki bo na dolgi rok prinesla dodatne finančne izdatke (v zdravstvu, morebitnih kaznih s strani EU zaradi slabe kakovosti zraka …), neopravičljiva.

S tem pismom vas želimo spodbuditi, da preprečite to nespametno in nestrokovno širitev in se o mobilnostnih ukrepih odločite na podlagi relevantnih podatkov in trendov v prometu. Pozivamo vas, da se na področju planiranja znebite starih prometnih paradigem in nadaljujete z ukrepi, ki bodo doprinesli trajnostne rešitve.

Namesto širitve Dunajske ceste predlagamo sledeče:

 • Nadgradnja potniške intermodalnosti, predvsem nadaljnjo širjenje P+R parkirišč, ki bi prestrezala voznike osebnih avtomobilov;
 • Večja pogostnost voženj Ljubljanskega potniškega prometa, uvajanje novih prog, posodobitev voznega parka;
 • Nadaljnje nadgrajevanje infrastrukture za povečevanje pretočnosti javnega potniškega prevoza (rumeni pasovi) in spodbujanje ostalih oblik prometa (območja za pešce, kolesarske steze).«

 


Pravni kotiček

pripravlja Senka Vrbica

Poslovnik Državnega zbora ni skladen z Aarhuško konvencijo

Poslovnik Državnega zbora ni skladen z Aarhuško konvencijo, saj ne določa zavezujočih postopkovnih določil, po katerih bi moral biti predlog zakona, ki utegne vplivati na okolje, v javni obravnavi, hkrati pa je to tudi v nasprotju s 34a. členom Zakona o varstvu okolja. Na to je skupina nevladnih organizacij avgusta 2012 opozorila Ustavno sodišče v pobudi za oceno ustavnosti in zakonitosti zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o kmetijskih zemljiščih (Uradni list RS št. 58/2012) in Poslovnika Državnega zbora. O tej pobudi Ustavno sodišče še ni odločilo.

 

Na čem temelji ta ugotovitev? Pri pripravi in sprejemu predpisov s področja varstva okolja ima javnost pravico sodelovati na podlagi 8. Člena Konvencije o dostopu do informacij, udeležbi javnosti pri odločanju in dostopu do pravnega varstva v okoljskih zadevah (Aarhuški konvenciji). Nacionalna zakonodaja je to obveznost povzela v 34a. členu Zakona o varstvu okolja, ki določa, da morajo ministrstva in pristojni organi samoupravne lokalne skupnosti v postopku sprejemanja predpisov, ki lahko pomembneje vplivajo na okolje, omogočiti javnosti seznanitev z osnutkom predpisa in dajanje mnenj in pripomb. Javnost ima pravico vpogleda in možnost dajanja mnenj in pripomb na osnutek predpisa v trajanju najmanj 30 dni, pri čemer se ta rok lahko skrajša na 14 dni, če gre za manj pomembne spremembe predpisov. Smiselno podobno za vse predpise napotuje na sodelovanje javnosti pri njihovi pripravi tudi Resolucija o normativni dejavnosti, ki jo je Državni zbor sprejel leta 2009, obvezujoče pa tudi Poslovnik Vlade RS glede predlogov predpisov, ki jih obravnava vlada.

Vendar pa v zakonodajni postopek Državnemu zboru zakonov ne predlaga zgolj vlada. Zakon namreč po Poslovniku Državnega zbora (114. člen) lahko predlaga tudi poslanec, državni svet ali najmanj 5000 volivcev. V primeru, ko predlog zakona tako na primer vloži poslanec, o njem poslanci glasujejo, brez, da bi bil predlog zakona v javni obravnavi. Na podlagi 116. člena Poslovnika Državnega zbora tak predlog zakona predsednik Državnega zbora pošlje samo vladi, ki nanj lahko poda svoje mnenje.

 

Sklepi vlade

V nadaljevanju predstavljamo aprilske sklepe vlade.

 

 

Javne obravnave

V nadaljevanju predstavljamo javne obravnave v preteklem mesecu.

 

Ministrstvo za kmetijstvo in okolje je objavilo Uredbo o izvajanju Odločbe št. 406/2009/ES. Odločba št. 406/2009/ES EVROPSKEGA PARLAMENTA IN SVETA z dne 23. aprila 2009 o prizadevanju držav članic za zmanjšanje emisij toplogrednih plinov, da do leta 2020 izpolnijo zavezo Skupnosti za zmanjšanje emisij toplogrednih plinov, velja za emisije toplogrednih plinov iz  sektorjev, ki niso vključeni v shemo trgovanja z emisijami toplogrednih plinov v skladu z Direktivo 2009/29/ES. Rok za pripombe je 12.5.2014.

Ministrstvo za kmetijstvo in okolje je objavilo osnutek Programa porabe sredstev Sklada za podnebne spremembe v letih 2014 in 2015. Rok za pripombe je 5.5.2014.

Ministrstvo za kmetijstvo in okolje je objavilo osnutek Okoljskega poročila za Programa razvoja podeželja za obdobje 2014-2020. Rok za pripomb je 16.5.2014.

Ministrstvo za infrastrukturo in prostor je javno objavilo predlog Zakona o ravnanju z nedovoljenimi gradnjami. Javna obravnava poteka do 15.5.2014.

 


Napoved dogodkov

Dan za okolje in prostor

Plan B za Slovenijo v sodelovanju z Mrežo za prostor organizira Dan za okolje in prostor v regionalnih stičiščih nevladnih organizacij. Namen dogodka je približanje znanja in pravne pomoči s področja varstva okolja in urejanja prostora manjšim lokalnim nevladnim organizacijam, civilnim iniciativam in drugim zainteresiranim ter nudenje pomoči pri reševanju lokalne problematike s tega področja.

 

Tako bo Dan za okolje in prostor:

 • 8.5.2014 v Mariboru na Gosposvetski c. 83 v sodelovanju z Regionalnim stičiščem NVO Podravje. Od 12. do 16. ure bo potekalo pravno svetovanje s področja varstva okolja in urejanja prostora, od 16. do 17. ure bo predstavitev Mobilnostnega centra Maribor in od 17. do 19. ure predavanje Osnove okoljske zakonodaje in prostorskega načrtovanja.
 • 14.5.2014 v Martjancih, Martjanci 36 v sodelovanju z Regionalnim stičiščem NVO Pomurja. Od 12. do 16. ure bo pravno svetovanje s področja varstva okolja in urejanja prostora, od 16. do 18.30 ure pa predavanje Osnove okoljske zakonodaje in prostorskega načrtovanja.

Vsi dogodki so brezplačni. Informacije in OBVEZNA prijava na pic@pic.si.

 

Prijavite se na Podnebni novičnik

Podnebni novičnik je mesečnik, ki ga pripravljata Mreža za prostor in mreža Plan B za Slovenijo. Prijavite se, če želite spremljati delovanje NVO in novice s področja trajnostnega razvoja, okolja in prostora.