Novembrski Podnebni novičnik 2022

8. novembra 2022

Danes je v vaše e-nabiralnike* prispel že 27. Podnebni novičnik vsebinskih mrež. Prinaša obilico informacij o aktivnostih Mreže za prostor in mreže Plan B za Slovenijo ter seveda novice o dejavnostih članic obeh vsebinskih mrež s področja okolja in prostora. Ne spreglejte tudi povabil na dogodke v mesecu novembru.

Avtor novembrskega uvodnika je Andrej Gnezda iz Umanotere, ki v njem oriše trenutno situacijo na področju Pogodbe o energetski listini, ECT:

 Bruselj ga spet serje

Suhoparne, birokratsko-legalistične teme, ki vnaprej odvrnejo pozornost ljudi, terjajo senzacionalističen naslov. Naslov, ki denimo zelo dobro povzame realnost glede – pozor, sledi suhoparnost – pogajanj o modernizaciji Pogodbe o energetski listini ali na kratko ECT. Ponavadi so ravno te suhoparne legalistične pogodbe, za katere večina navadnih smrtnikov ni nikoli slišala, tiste, ki močno krojijo naša življenja in prihodnost. Tako je tudi v primeru ECT – če ne verjamete, pojdite v Petišovce in povprašajte domačine. Te suhoparne dogovore običajno pomembno sooblikujejo države članice v okviru Sveta EU in pri tem zahtevajo rešitve, ki jih domača javnost ne bi sprejela, ter se hkrati prikladno sklicujejo na Bruselj. A tokrat je zgodba nekoliko drugačna in v ozadju se odvija prava kriminalka v stilu kdo bo koga. Kar nekaj članic se je namreč v tej zgodbi o ECT postavilo na pravo stran zgodovine, Evropska komisija oziroma Bruselj pa sta tista, ki brez tehtnih argumentov vztrajata na škodljivem stališču in nadaljnjem članstvu v ECT. Po domače – Bruselj ga spet serje.

 

Uvodnik in preostale novice lahko preberete na tej povezavi.

*Če še niste naročeni na Podnebni novičnik, se prijavite na tej povezavi.

Skupni novičnik Mreže za prostor in mreže Plan B za Slovenijo pripravljata Umanotera in IPoP – Inštitut za politike prostora. Podnebna programa mrež Plan B za Slovenijo in Mreže za prostor sofinancirata Eko sklad in Ministrstvo za okolje in prostor iz sredstev Podnebnega sklada. Za mnenja, predstavljena v tem dokumentu, so izključno odgovorni avtorji dokumenta in ne odražajo nujno stališč Ministrstva za okolje in prostor ali Eko sklada j.s.

Prijavite se na Podnebni novičnik

Podnebni novičnik je mesečnik, ki ga pripravljata Mreža za prostor in mreža Plan B za Slovenijo. Prijavite se, če želite spremljati delovanje NVO in novice s področja trajnostnega razvoja, okolja in prostora.