Nova evropska koalicija voditelje pozvala k spoštovanju Pariškega dogovora

2. marca 2016

Ljubljana, 2. marec – Mreža Plan B za Slovenijo se je pridružila pozivu evropske koalicije, ki zahteva zaostritev podnebnih ciljev za 2030 in 2050.

 

Danes je nova velika koalicija, ki jo sestavljajo podjetja, mesta, sindikati in nevladne organizacije, EU voditelje pozvala, da spoštujejo Pariški dogovor in zagotovijo, da bodo evropske podnebne politike skladne z njegovimi cilji. Pozivu se je pridružil tudi Plan B za Slovenijo – mreža nevladnih organizacij za trajnostni razvoj.

Nova neformalna Koalicija za višjo ambicijo združuje največjo in najbolj raznoliko skupino deležnikov, katere namen je vplivati na voditelje držav in ministre pred Svetom EU za okolje, ki bo 4. marca, in Evropskim svetom, ki bo potekal 17. in 18. marca. Na obeh zasedanjih se pričakuje, da bodo vlade ocenile rezultate pariškega podnebnega vrha in posledice Pariškega dogovora na podnebno-energetske politike EU. Poziv prihaja tudi pred pričakovano objavo dokumenta Evropske komisije o izvajanju Pariškega dogovora.

Koalicija verjame, da trenutno predlagani podnebno-energetski cilji EU ne zadostujejo za dosego ciljev Pariškega dogovora. Združene organizacije EU pozivajo k oblikovanju bolj ambicioznega okvira politik, ki bo omogočil, da Evropa postane neto ničelno ogljično gospodarstvo z ustvarjanjem delovnih mest in konkurenčnosti, ki ju EU potrebuje. Deležniki so prepričani, da cilji Pariškega dogovora zahtevajo, da voditelji EU zaostrijo podnebne cilje za 2030 in 2050.

Sporočilo za javnost Koalicije za višjo ambicijo si lahko preberete tukaj.

Prijavite se na Podnebni novičnik

Podnebni novičnik je mesečnik, ki ga pripravljata Mreža za prostor in mreža Plan B za Slovenijo. Prijavite se, če želite spremljati delovanje NVO in novice s področja trajnostnega razvoja, okolja in prostora.