Mrežna delavnica: Okoljsko zavajanje

11. maja 2012

Okoljsko zavajanje (ang. Greenwashing) lahko opredelimo kot »dezinformacijo, ki jo organizacija objavi z namenom oblikovanja svoje okoljsko odgovorne javne podobe«. Gre za zavajanje potrošnikov glede okoljskega vedenja podjetja oz. okoljskih prednostih izdelka ali storitve. V to zanko se lahko (nenamerno) ujamejo tudi nevladne organizacije.

 


Z namenom, da se to ne bi dogajalo, smo 23. maja organizirali delavnico o okoljskem zavajanju za nevladne organizacije. Na delavnici so udeleženci iz 10 različnih nevladnih organizacij spoznali definicijo okoljskega zavajanja ter o njem skupaj z gosti (dr. Urša Golob iz Fakultete za družbene vede, Ana Predovič iz Slovenske oglaševalske zbornice in Maja Prijatelj iz časopisne hiše Delo), ki so predstavili svoj pogled na fenomen, tudi kritično razmišljali. Udeleženci so se seznanili z 10 glavnimi »grehi okoljskega zavajanja« in jih identificirali na primerih oglaševanja v Sloveniji in tujini.

Delavnico je v sodelovanju z Umanotero organiziralo društvo Brez izgovora Slovenija.

Gradivo:

 

 

Udeleženci na delavnici, 23. 5., Hostel Celica

Prijavite se na Podnebni novičnik

Podnebni novičnik je mesečnik, ki ga pripravljata Mreža za prostor in mreža Plan B za Slovenijo. Prijavite se, če želite spremljati delovanje NVO in novice s področja trajnostnega razvoja, okolja in prostora.