Marčevski Podnebni novičnik 2022

9. marca 2022

Napisali in poslali smo nov, marčevski, Podnebni novičnik vsebinskih mrež.

Novičnik poleg običajnih obvestil o mrežnih aktivnostih Mreže za prostor in mreže Plan B za Slovenijo prinaša novice o dejavnostih članic obeh vsebinskih mrež s področja okolja in prostora ter seveda kar nekaj povabil na tako spomladanske kot poletne dogodke.

 

Avtorice uvodnika marčevskega novičnika so Maša Hawlina in Anja Lazar z Inštituta za študije stanovanj in prostora ter Nina Plevnik z Inštituta za politike prostora.

O stanovanjskih zadrugah so zapisale:

Pobude za stanovanjske zadruge se v zadnjih letih, ob vse večjem pomanjkanju dostopnih stanovanj, hitro množijo. Prihajajo tako od samoorganiziranih skupin in posameznikov, ki bi radi vzpostavili stanovanjske zadruge ter v njih bivali, kot od občin in stanovanjskih skladov, ki stanovanjske zadruge prepoznavajo kot dober mehanizem za povečanje fonda dostopnih in kakovostnih stanovanj … Kljub rastoči potrebi in pripravljenosti deležnikov pa v Sloveniji še ni bilo vzpostavljeno zakonsko okolje, ki bi omogočalo in spodbujalo gradnjo dostopnih stanovanj v okviru stanovanjskih zadrug. Zato je bila v sklopu naših zagovorniških aktivnosti sprejeta odločitev, da se pripravi predlog zakonskih rešitev, s katerimi bi lahko primerno uredili področje stanovanjskega zadružništva bodisi kot poglavje o stanovanjskih zadrugah znotraj Stanovanjskega zakona ali kot samostojni zakon o stanovanjskih zadrugah. 

Uvodnik in preostale novice lahko preberete na tej povezavi.

Novičnik ste prejeli v primeru, da ste naročeni na mesečne e-novice mreže Plan B za Slovenijo. Če še niste naročniki, bi pa to želeli postati, se prijavite na tej povezavi.

Skupni novičnik Mreže za prostor in mreže Plan B za Slovenijo pripravljata Umanotera in IPoP – Inštitut za politike prostora. Podnebna programa mrež Plan B za Slovenijo in Mreže za prostor sofinancirata Eko sklad in Ministrstvo za okolje in prostor iz sredstev Podnebnega sklada. Za mnenja, predstavljena v tem dokumentu, so izključno odgovorni avtorji dokumenta in ne odražajo nujno stališč Ministrstva za okolje in prostor ali Eko sklada j.s.

Prijavite se na Podnebni novičnik

Podnebni novičnik je mesečnik, ki ga pripravljata Mreža za prostor in mreža Plan B za Slovenijo. Prijavite se, če želite spremljati delovanje NVO in novice s področja trajnostnega razvoja, okolja in prostora.