Majski Podnebni novičnik 2024

14. maja 2024

Razposlali smo 44. Podnebni novičnik mreže Plan B za Slovenijo in Mreže za prostor.

Tokratni uvodnik je spremna beseda k publikaciji Podnebne akcije, njena avtorica pa je Hana Hawlina:

Svetovna podnebna kriza je v svojem obsegu in daljnosežnosti učinkov največji problem našega časa. Zaobjema vsak košček Zemlje, seže globoko v njeno drobovje, visoko v njeno orbito, se razpenja stoletja v preteklost in prihodnost ter vključuje milijarde človeških in nečloveških akterjev. Obseg krize je tako monumentalen, da ga nismo zmožni misliti, še težje pa je delovati in vse ravni problemov urno in konstruktivno naslavljati. Pogost odziv je občutek popolne nemoči, cinizem do političnih rešitev in sprijaznjenost s situacijo do te mere, da pričakovanje podnebne apokalipse postane le še en del vsakdana. Vedno znova se poraja vprašanje, kje sploh začeti in kako se spopasti z vsemi dejavniki, ki pospešeno poglabljajo krizo. V ta črnogled kontekst se umeščajo Podnebne akcije, žarek optimizma, ki sodelujočim in širši skupnosti vrača občutek, da so pozitivne spremembe možne – tudi z majhnimi sredstvi in ekipami.

S Podnebnimi akcijami je Mreža za prostor pokazala, da je v civilni družbi in lokalnih skupnostih dosti več zagona, zamisli in inovativnih rešitev, kot si morda predstavljamo. Mnogi projekti rabijo samo malo spodbude in osnovno finančno podporo, da zaženejo akcije, ki v svojem obsegu in pridonosu za skupnost bistveno presegajo materialni vložek.

Celoten uvodnik, novice vsebinskih mrež in aktivnosti članic najdete tukaj.

Trenutna podnebna programa vsebinskih mrež se z majem zaključujeta, s tem pa bo imel tudi Podnebni novičnik krajšo pavzo. Se beremo ponovno kmalu!

Prijavite se na Podnebni novičnik

Podnebni novičnik je mesečnik, ki ga pripravljata Mreža za prostor in mreža Plan B za Slovenijo. Prijavite se, če želite spremljati delovanje NVO in novice s področja trajnostnega razvoja, okolja in prostora.