Majski Podnebni novičnik 2022

10. maja 2022

Danes je v vaše e-nabiralnike* prispel že 22. Podnebni novičnik vsebinskih mrež.

Prinaša obilico informacij o aktivnostih Mreže za prostor in mreže Plan B za Slovenijo ter seveda novice o dejavnostih članic obeh vsebinskih mrež s področja okolja in prostora. Ne spreglejte tudi povabil na dogodke v mesecu maju in juniju.

 

Avtor uvodnika majskega novičnika, Tomaž Gorenc, z Inštituta za zdravje in okolje je ob svetovnem dnevu Zemlje in dnevu ekološkega dolga zapisal:

Več kot očitno je, da naše življenjske navade vse bolj izčrpavajo naravno okolje našega planeta. Na Zemlji je 12,2 milijarde hektarjev produktivnih površin (npr. travniki, pašniki, obdelovalne površine, ribolovna območja). To pomeni, da ima vsak prebivalec našega planeta približno 1,6 hektarja rodovitne površine za zadovoljevanje svojih potreb po naravnih virih in ekosistemskih storitvah, trenutni ekološki odtis slovenskega prebivalca pa v povprečju znaša kar 5,37 gha. Z drugimi besedami: če bi vsi na svetu živeli kot Slovenci, bi potrebovali 3,4 planete v velikosti Zemlje.

Uvodnik in preostale novice lahko preberete na tej povezavi.

*Če še niste naročeni na Podnebni novičnik, se prijavite na tej povezavi.

Skupni novičnik Mreže za prostor in mreže Plan B za Slovenijo pripravljata Umanotera in IPoP – Inštitut za politike prostora. Podnebna programa mrež Plan B za Slovenijo in Mreže za prostor sofinancirata Eko sklad in Ministrstvo za okolje in prostor iz sredstev Podnebnega sklada. Za mnenja, predstavljena v tem dokumentu, so izključno odgovorni avtorji dokumenta in ne odražajo nujno stališč Ministrstva za okolje in prostor ali Eko sklada j.s.

Prijavite se na Podnebni novičnik

Podnebni novičnik je mesečnik, ki ga pripravljata Mreža za prostor in mreža Plan B za Slovenijo. Prijavite se, če želite spremljati delovanje NVO in novice s področja trajnostnega razvoja, okolja in prostora.