KTPP na poslance Državnega zbora naslovila odprto pismo

5. oktobra 2016

“Prvi pogoj za varnost kolesarjev ni čelada, temveč ustrezna kolesarska infrastruktura” opozarja KTPP v odprtem pismu poslancem Državnega zbora v zvezi s spremembo novele Zakona o motornih vozilih in novele Zakona o pravilih cestnega prometa.

 

22. 9. 2016 je Državni zbor sprejel spremembo Zakona o motornih vozilih in Zakona o pravilih cestnega prometa, ki je zvišala starostno mejo obveznega nošenja čelade na kolesu s sedanjih 14 let na 18 let. 28. 9. 2016 je Državni svet izglasoval odložilni veto na noveli obeh zakonov. Poslanci DZ bodo morali tako znova odločati o obeh zakonih.

Naša skrb je izboljšanje prometne varnosti vseh udeležencev v prometu, zato podpiramo vsak ukrep, ki bo varnost dejansko izboljšal. Stremimo k prostovoljnemu nošenju čelad, višanje starostne meje obveznega nošenja čelade in visoka kazen za neupoštevanje tega določila pa sta problematična iz več razlogov. Ukrep bo prizadel urbano kolesarjenje, tj. kolesarjenje na delo, v šolo in po opravkih. Gre za varno vožnjo ob relativno nizki hitrosti. Tega ne gre enačiti s športnim kolesarjenjem ali s cestnimi dirkami športnih klubov, še manj pa z mopedi. Kazen v višini 120 € je nesorazmerno visoka in ta ukrep zagotovo ne prispeva k cilju povečanja varnosti kolesarjev v prometu. Varnost bo povečala predvsem urejena infrastruktura.

So ljudje, ki čutijo potrebo po uporabi čelade. Temu seveda ne nasprotujemo. Nasprotujemo pa trditvam, ki prikazujejo kolesarjenje nevarnejše, kot v resnici je in ki prikazujejo čelado kot pripomoček, ki daje večjo zaščito, kot jo ta lahko v resnici nudi. Kolesariti je varno, zabavno in zdravo, ne glede na to, ali uporabljamo čelado ali ne.

Celotno pismo z argumenti KTPP si lahko preberete tukaj.

Prijavite se na Podnebni novičnik

Podnebni novičnik je mesečnik, ki ga pripravljata Mreža za prostor in mreža Plan B za Slovenijo. Prijavite se, če želite spremljati delovanje NVO in novice s področja trajnostnega razvoja, okolja in prostora.