Drugi tir železniške proge Divača – Koper

5. junija 2017

12. november 2016: Izsledki revizije projekta drug tir Koper – Divača

V poročilu Preveritev ocenjene vrednosti ter vse možne racionalizacije in optimizacije za projekt drugega tira nove železniške proge Divača – Koper so objavljeni prvi izsledki naročene revizije projekta drugi tir Koper – Divača.

 

November 2016: Svetu za civilni nadzor projekta drugi tir se pridruži tudi član KTPP

Pridruženi član Koalicije za trajnostno prometno politiko (KTPP) Matej Ogrin je tudi predsednik CIPRE Slovenija.

 

Oktober 2016: Ustanovljen civilno-družbeni organ imenovan Svet za nadzor izvedbe projekta drugi tir

Svet za nadzor izvedbe projekta združuje skupino državljanov, med katerimi so znani ekonomisti in strokovnjaki za promet, ki s svetom želijo preprečiti, da bi pri projektu drugega tira prišlo do nerentabilne porabe ali zlorabe davkoplačevalskega denarja. Svoje zahteve so člani Sveta poslali tudi predsedniku vlade in Ministrstvu za infrastrukturo (vsebina posredovanega pisma). Idejo sveta podpira tudi Koalicija za trajnostno prometno politiko (KTPP).

 

30. september 2016: Vrednost projekta drugi tir se je znižala

Revizija projekta drugi tir je pri koncu. Po neuradnih podatkih se je vrednost projekta znižala z 1,4 milijarde na manj kot milijardo evrov. Ministrstvo bo ocenilo ali so potrebne dopolnitve in šele potem nameravajo o ugotovitvah študije obvestiti javnost.

 

20. september 2016: Gašperšič vezal svoj mandat na začetek gradnje drugega tira v prihodnjem letu

Vir: https://www.dz-rs.si/wps/portal/Home/deloDZ/seje/evidenca?mandat=VII&type=mag&uid=740CE1BD1DE6A230C1258034002A2B67

 

20. september 2016: Infrastrukturni minister Peter Gašperšič prestal interpelacijo

Na naslednji povezavi se nahaja glasovanje o interpelaciji, ki je bila vložena zoper ministra za infrastrukturo dr. Petra Gašperšiča.

 

19. september 2016: Peticija krajanov Črnega kala

Krajani Črnega kala so zbrali več kot 3000 podpisov pod peticijo za zaščito obalnega vodnega vira in zahtevo za gradnjo dvotirne proge Divača–Koper. Od pristojnih organov in institucij zahtevajo, da se na trasi predvideni za projekt drugi tir zgradi dvojni tir (dve progi) in se obstoječi železniški tir do Kopra umakne iz uporabe.

 

13. september 2016: Izjava Civilne iniciative Vstala Primorska glede financiranja drugega tira

Civilna iniciativa Vstala Primorska opozarja, da vlada z modelom javno-zasebnega partnerstva tvega, da drugi tir ne bo zgrajen, ali bo neprimerno dražji kot neposredna državna naložba.

 

26. julij 2016: Luka Koper zaprosi za okoljevarstveno soglasje

Luka Koper je zaprosila Agencijo Republike Slovenije za okoljevarstveno soglasje, ki ga potrebuje za podaljšanje prvega pomola, ker želi povečati zmogljivost kontejnerskega terminala.

Vir: https://www.dz-rs.si/wps/portal/Home/deloDZ/seje/evidenca?mandat=VII&type=mag&uid=740CE1BD1DE6A230C1258034002A2B67

 

19. julij 2016: Drugi tir v resoluciji o nacionalnem programu razvoja prometa v RS

Na spletni strani Ministrstva za infrastrukturo je javno objavljen predlog resolucije o nacionalnem programu razvoja prometa v RS. V njem so določeni okvirni roki izvedbe in nosilci za posamezne projekte. Predlagan je drsni šestletni načrt vlaganj v promet. Drugi tir bo grajen z javno-zasebnim partnerstvom, naložba bo 960 milijonov evrov.

 

8. julij 2016: Konzorcij družb Kolektor Koling, CGP in CPG je začel z gradnjo izvlečnega tira

Gre za krajši odsek na delu med tovorno postajo Koper in območjem elektronapajalne postaje Dekani v dolžini 1,2 kilometra. Izvajalec je bil uveden v delo na projektu – predali so mu vso dokumentacijo za izvedbo del, tako da je lahko začel z aktivnostmi za uvedbo gradbišča. Vrednost pogodbe za izvedbo gradbenih del, ki bodo predvidoma zaključena v drugi polovici leta 2018, znaša 5,9 milijona evrov.

Vir:

23. junij 2016: Interpelacija zoper infrastrukturnega ministra Petra Gašperšiča

Poslanska skupina Združene levice (ZL), nepovezani poslanci in poslanec Andrej Čuš vložijo interpelacijo zoper infrastrukturnega ministra Petra Gašperšiča. Ključni očitki vlagateljev  interpelacije (Matej T. Vatovec, poslanec ZL-ja) so zaviranje gradnje drugega tira, privatizacija državne strateške infrastrukture, sumi nezakonitega delovanja in površnost pri vodenju resorja.

Vir: http://www.delo.si/novice/politika/gasperdic.html

 

16. junij 2016: Premier Miro Cerar v oddaji Odmevi zagotovi, da bodo drugi tir med Luko Koper in Divačo zgradili

Premier trdi: »To je definitivna odločitev vlade, in v to že gremo, delamo zelo resne korake.« Navedel je, da je njegova vlada pridobila pravnomočno gradbeno dovoljenje, ustanovila podjetje za drugi tir, da izdeluje in razvija model javno-zasebnega partnerstva in pri tem »povezuje deležnike«.

 

8. junij 2016: Podpis pogodbe za izgradnjo izvlečnega tira iz Luke Koper

Direkcija RS za infrastrukturo podpiše pogodbo za izvedbo sanacije ozkega grla na železniški progi Koper-Divača, ki vključuje izgradnjo izvlečnega tira iz Luke Koper.

Vir: http://www.drugitir.si/novice/2016-06-08-Podpisana-pogodba-za-sanacijo-ozkega-grla-na-zelezniski-progi-DivacaKoper

 

2. junij 2016: Imenovanje Žarka Sajiča za direktorja podjeta 2TDK

Vlada RS za direktorja posebnega projektnega podjetja za drugi tir 2TDK imenuje Žarka Sajiča. Položaj bo zasedal do imenovanja poslovodstva v skladu z aktom o ustanovitvi, a največ za obdobje dveh let.

Vir: http://www.drugitir.si/novice/2016-06-02-Vlada-imenovala-direktorja-druzbe-2TDK-doo

 

Junij 2016: Zavrnitev zahtevka za revizijo

Državna revizijska komisija je zavrnila zahtevek za revizijo javnega naročila »Preveritev ocenjene vrednosti ter vse možne racionalizacije in optimizacije za projekt drugega tira železniške proge Divača−Koper«, ki ga je zahteval konzorcij družb Sistema Ingegneria (Milano) in Axis (Ljubljana).

Vir: http://www.drugitir.si/novice/2016-06-20-Drzavna-revizijska-komisija-zavrnila-zahtevek-za-revizijo-za-javno-narocilo-Preveritev-ocenjene-vrednosti-ter-vse-mozne-racionalizacije-in-

 

26. april 2016: Direkcija RS za infrastrukturo prejela zahtevo za revizijo javnega naročila od neizbranega ponudnika

 

6. april 2016: Ministrstvo za infrastrukturo dodeli javno naročilo »Preveritev« italijanski družbi Geodata Engineering iz Torina

 

2. april 2016: Vlada dr. Mira Cerarja napove ustanovitev projektnega sveta

Vir: www.strankasmc.si/vlada-dr-mira-cerarja-ustanovila-projektno-podjetje-oblikovala-projektni-svet-in-pridobila-gradbeno-dovoljenje-za-2-tir/

 

31. marec 2016: Ustanovitev projektnega podjetja 2TDK

Vlada RS z enomilijonskim ustanovitvenim kapitalom ustanovila posebno projektno podjetje za novo progo Divača−Koper, torej t. i. drugi tir, z imenom 2TDK (kratica za 2. tir Divača−Koper).

Vir:

26. marec 2016: Zaposleni v Luki Koper v Ljubljani zbrali okoli tisoč podpisov za drugi tir

Vir:

Marec 2016: Sprejet sklep o ustanovitvi družbe 2TDK

Vlada RS sprejela sklep o ustanovitvi družbe 2TDK, Družba za razvoj projekta, d.o.o., katere naloga bo izvedba vseh potrebnih aktivnosti za realizacijo projekta drugega tira železniške proge Divača–Koper in vodenje investicije.

Vir: http://www.vlada.si/medijsko_sredisce/video/video/article/novinarska_konferenca_po_82_redni_seji_vlade_rs_57913/

 

31. marec 2016: Ministrstvo za okolje in prostor izdalo gradbeno dovoljenje za gradnjo drugega tira Divača–Koper

Dovoljenje velja tri leta, z možnostjo dvakratnega podaljšanja za eno leto, torej skupaj pet let.

 

3. marec 2016: Primorski župani podprli gradnjo drugega tira

Primorski župani, med njimi Boris Popovič, Igor Kolenc, Tadej Beočanin, se pridružijo zaposlenim v Luki Koper pri podpisu izjave o podpori razvoju koprskega pristanišča in gradnji drugega tira.

Vir: http://www.primorske.si/Novice/Istra/Primorski-zupani-podprli-gradnjo-drugega-tira

 

3. marec 2016: Na transportno – logistični konferenci v Bruslju govorili tudi o drugem tiru

Minister za infrastrukturo Peter Gašperšič v Bruslju predstavi načrte posodobitve infrastrukture v Sloveniji. Pri tem je zaledne države pozval k sodelovanju, predvsem pri izgradnji drugega tira.

Vir: http://www.mzi.gov.si/nc/si/medijsko_sredisce/novica/article/771/8279/

 

5. februar 2016: Minister Peter Gašperšič kritičen do poudarjanja težav na železniškem omrežju

V Luki Koper zaradi zastojev pri prevozu tovora napovejo ustanovitev kriznega štaba, po mnenju ministra Petra Gašperšiča pa so šli pri poudarjanju težav na železnicah predaleč. Po ministrovem prepričanju je ključno, da z medijskim poudarjanjem tega dogajanja ne delamo po nepotrebnem škode celotni slovenski logistični panogi.

Vir: http://siol.net/novice/gospodarstvo/peter-gaspersic-luka-koper-je-sla-malenkost-predalec-404074

 

9. januar 2016: Oživitev ideje o logističnem holdingu

Ideja o povezovanju Luke Koper in Slovenskih železnic v logistični holding znova oživi. Podpirajo jo Slovenske železnice, v Luki Koper nad idejo niso navdušeni.

Vir: http://www.primorske.si/Novice/Istra/Spet-logisticni-holding

 

Januar 2016: Vlada RS sprejela več sklepov, vezanih na nadaljnje aktivnosti glede izvedbe in financiranja projekta drugega tira:

  • Vlada se je seznanila s četrtim poročilom o delu Medresorske delovne skupine za pripravo nabora oblik javno-zasebnega partnerstva za izgradnjo nove železniške povezave med Divačo in Koprom.
  • Vlada je naložila Ministrstvu za infrastrukturo in Ministrstvu za finance, da do 30. 3. 2016 pripravita predlog Zakona o izgradnji nove železniške povezave med Divačo in Koprom, v kateremu se uredi vse potrebne podlage za izgradnjo in upravljanje nove železniške povezave ter za izgradnjo in upravljanje dodatnih pretovorno skladiščnih kapacitet in drugih z logistiko povezanih dejavnosti.
  • Vlada je tudi naložila Ministrstvu za infrastrukturo, da do 30. 6. 2016 zagotovi študijo ovrednotenih variantnih rešitev za celovito ureditev železniške povezave med Divačo in Koprom s ciljem optimizacije projekta in pripravi predlog dokončne izbire najustreznejše rešitve.

8. januar 2016: Odziv P. Damijana na izvedbo projekta drugi tir

Jože P. Damijan je na ekonomski fakulteti povedal: »Avstrija gradi koralmsko progo med Celovcem in Gradcem, ki jih bo stala 5,4 milijarde evrov, čeprav za to progo nimajo zagotovljenega tovora. Progo gradijo zato, ker vedo, da Sloveniji ne bo uspelo zgraditi koridorske proge do koprskega pristanišča in bodo tovor usmerili mimo Slovenije do Italije in morja.«

Vir: http://www.delo.si/gospodarstvo/infrastruktura/izdano-je-gradbeno-dovoljenje-za-drugi-tir.html

 

December 2015: Vložitev vloge za gradbeno dovoljenje drugi tir

Ministrstvo za infrastrukturo je na Ministrstvo za okolje in prostor vložilo vlogo za gradbeno dovoljenje, ki ga je izdalo v dobrih treh mesecih, 31. marca letos. Dovoljenje velja tri leta, z možnostjo dvakratnega podaljšanja za eno leto, torej skupaj pet let (Peter Gašperšič). V decembru 2015 so zagotovljena vsa zemljišča potrebna za gradnjo drugega tira.

Vir: http://www.drugitir.si/novice/2016-04-01-Izdano-gradbeno-dovoljenje-za-drugi-tir

 

December 2015: Zagotovljena vsa zemljišča potrebna za gradnjo drugega tira

Vir: http://www.drugitir.si/novice/2016-04-01-Izdano-gradbeno-dovoljenje-za-drugi-tir

 

November 2015: Izdelana analiza tveganja neigradnje drugega tira

Po naročilu Združenja za promet pri Gospodarski zbornici Slovenije je Center poslovne odličnosti Ekonomske fakultete (CPOEF) izdelal analizo tveganja neizgradnje drugega tira Koper – Divača in možnih alternativ.

 

September 2015: Možnost zalednega terminala v Divači

Študija OECD ugotovi, da bi bil zaledni terminal v Divači za Luko Koper bistveno racionalnejša možnost kot drugi tir. To sproži močno nasprotovanje domače javnosti. V analizi ITF/OECD so na voljo:

 

September 2015: Pridobljenih že 97 % vseh potrebnih zemljišč

Vir: http://www.drugitir.si/novice/2016-04-01-Izdano-gradbeno-dovoljenje-za-drugi-tir

 

Marec 2015: Pridobitev gradbenega dovoljenja izvlečnega tira

Ministrstvo za infrastrukturo pridobilo gradbeno dovoljenje za izgradnjo 1,2 km drugega tira železniške proge Divača–Koper (t.i. izvlečnega tira) v funkciji glavnega tira postaje Koper tovorna.

Vir: http://www.drugitir.si/drugi-tir/kljucni-mejniki

 

Marec 2015: Oblikovana medresorska delovna skupina za pripravo oblik javno-zasebnega partnerstva

Vlada RS imenovala medresorsko delovno skupino za pripravo nabora oblik javno-zasebnega partnerstva za izgradnjo nove železniške povezave med Divačo in Koprom.

Vir: http://www.drugitir.si/drugi-tir/kljucni-mejniki

 

Februar 2015 – Umanotera se opredeli proti gradnji drugega tira

Februar 2015: Oddaja vloge za pridobitev evropskih sredstev za izvedbo projekta drugi tir

Ministrstvo za infrastrukturo oddalo vlogi za pridobitev evropskih sredstev za sofinanciranje izvedbe projektov na odseku Divača–Koper, in sicer za:

  • izgradnjo drugega tira med ENP Dekani in Koprom (CEF – ovojnica) in
  • izgradnjo preostalega dela drugega tira železniške proge Divača–Koper (CEF – razpis).

Vir: http://www.di.gov.si/si/javna_zelezniska_infrastruktura/novogradnje_javne_zelezniske_infrastrukture/drugi_tir_divaca_koper/

 

18. februar 2015: Vlada obravnava informacijo o prijavi projekta drugi tir na evropski razpis

Vir: http://www.arso.gov.si/novice/datoteke/032945-Divaca-Koper%20-%20dopolnilna%20odloc.pdf

 

10. februar 2015: Slovenija bo projekt drugi tir prijavila na evropski razpis

Minister za infrastrukturo Peter Gašperšič pojasni, da bo Slovenija projekt drugi tir prijavila na evropski razpis, finančno konstrukcijo pa naknadno dopolnila z javno-zasebnim partnerstvom, pri čemer bo treba model takšnega partnerstva še določiti.

Vir: https://www.dz-rs.si/wps/portal/Home/deloDZ/seje/evidenca?mandat=VII&type=pmagdt&uid=43A7AEF767229C9FC1257DF5003F1374

 

Januar 2015: PGD za izgradnjo celotnega drugega tira železniške proge Divača–Koper predan na Ministrstvo za okolje in prostor (upravni organ, ki bo izdal gradbeno dovoljenje)

Vir: http://www.drugitir.si/drugi-tir/kljucni-mejniki

 

Oktober 2014: Agencija Republike Slovenije za okolje izda okoljevarstveno soglasje za celotno traso drugega tira

Vir: http://www.drugitir.si/drugi-tir/kljucni-mejniki

 

September 2014: Pridobljenih 80 odstotkov vseh potrebnih zemljišč

Vir: http://www.drugitir.si/novice/2016-04-01-Izdano-gradbeno-dovoljenje-za-drugi-tir

 

September 2014: Minister v prihodu Peter Gašperšič izjavi, da Slovenija drugega tire ne bo potrebovala še 30, 40 let, kar močno vzburi javnost

Vir: http://4d.rtvslo.si/arhiv/seje-delovnih-teles-dz/174270170

Gradivno delovne seje Ministrstva za infrastrukturo, okolje in prostor
Zapis delovne seje

 

Avgust 2014: Sprejeta je uredba o spremembah in dopolnitvah uredbe o DPN za drugi tir Koper-Divača

Vir: Kronologija projekta drugi tir Divača-Koper. Umeščanje trase drugega tira železniške proge med Divačo in Koprom v prostor Proučitev, vrednotenje in izbor najugodnejše variante

 

Februar 2014: Pridobljeno je delno okoljevarstveno soglasje in s tem tudi naravovarstveno soglasje

14. maj 2012: Koalicija za trajnostno prometno politiko medijem poda stališče do zamujene priložnosti črpanja evropskih sredstev za gradnjo drugega železniškega tira Divača – Koper

Februar 2012: Predan je nov dopolnjen osnutek DPN in okoljsko poročilo v postopku dopolnitve in sprememb DPN za drugi tir

Marec 2010: Postopek spremembe in dopolnitve DPN ustavijo

Postopek ustavijo, saj Italija odstopi od načrtovanja proge iz smeri Trsta z navezavo na progo Koper-Divača. Načrt trase Divača-Črni Kal spremenijo v enotirni odsek brez cepišča proti Trstu.

Vir: http://www.di.gov.si/fileadmin/di.gov.si/pageuploads/Zeleznice/Kronologija_II._tir.pdf

 

April 2009: Sprejet sklep o dvotirni progi na odseku Divača – Črni kal in enotirni progi med Črnim kalom in Koprom

Ministrstvo za promet sprejme sklep, da se novo železniško progo med Koprom in Divačo na odseku med Divačo in cepiščem Črni kal projektira kot dvotirno progo, na odseku med cepiščem in Koprom pa kot enotirno progo.

Vir: http://www.di.gov.si/si/javna_zelezniska_infrastruktura/novogradnje_javne_zelezniske_infrastrukture/drugi_tir_divaca_koper/

 

Julij 2008: Izdelana študija o izvedljivosti železniške povezave Divača-Trst

Izdelana je študija izvedljivosti nove železniške povezave Divača-Trst, ki predvideva priključek proge iz smeri Trsta na progo Koper-Divača v cepišču v predoru med Divačo in Črnim Kalom.

Vir: http://www.di.gov.si/fileadmin/di.gov.si/pageuploads/Zeleznice/Kronologija_II._tir.pdf

 

Julij 2008: Vlada sprejme sklep o začetku priprave sprememb in dopolnitev DPN za drugi tir v novo dvotirno progo

Vir: http://www.drugitir.si/drugi-tir/kljucni-mejniki

 

Avgust 2007: Ideje vlade o ustanovitvi logističnega holdinga, ki bi povezal Slovenske železnice (SŽ),  Luko Koper in Intereuropo

 

Julij 2007: Pobuda za načrtovanje dovotirne proge med Koprom in Divačo

Ministrstvo za promet da pobudo za spremembo in dopolnitev DPN za drugi tir Koper-Divača tako, da bi se nova proga med Koprom in Divačo načrtovala kot dvotirna in da bi se nanjo priključila na novo projektirana proga Divača-Trst.

Vir:

 

April 2005: Vlada sprejme uredbo o državnem prostorskem načrtu (DPN) za drugi tir, s čimer progo umesti v prostor

Vir: Uradni list RS, št. 43/05, 48/11, 59/14 in 88/15

 

Junij 2001: Izdelan je idejni projekt za gradnjo drugega tira Divača-Koper

Vir: http://www.drugitir.si/drugi-tir/kljucni-mejniki

Leto 1996: Pričetek aktivnosti za povečanje zmogljivosti železniške proge Koper-Divača

Ministrstvo za promet in zveze naroči izdelavo študije upravičenosti povečanja zmogljivosti enotirne proge Divača-Koper.

Vir:

Prijavite se na Podnebni novičnik

Podnebni novičnik je mesečnik, ki ga pripravljata Mreža za prostor in mreža Plan B za Slovenijo. Prijavite se, če želite spremljati delovanje NVO in novice s področja trajnostnega razvoja, okolja in prostora.