Kolo parkiRAJ za čebele: Kolesarska stojala s koriti za medovite rastline

21. septembra 2022

Včeraj, 20. septembra 2022, je na dvorišču Srednje ekonomske šole na Roški cesti potekala otvoritev kolesarskega stojala, ki je hkrati korito za medovite rastline. Idejno ga je zasnovala Ljubljanska kolesarska mreža, projekt pa je poimenovala Kolo parkiRAJ za čebele.

Ljubljanska kolesarska mreža že 21 let deluje na področju kolesarstva v Ljubljani. Med pandemijo COVID-19 se je število kolesarjev še povečalo, v mestu pa je število kolesarskih stojal že tako premajhno. To posameznike tudi z vidika kraj koles, kar veliko kolesarjev ocenjuje kot velik problem v Ljubljani, odvrača od izbire kolesarjenja. A nova kolesarska stojala niso čisto običajna, saj na njih stoji korito, polno medovitih rastlin, ki privabljajo čebele, ki so sicer čedalje bolj ogrožene zaradi podnebnih sprememb, onesnaževanja in izgube življenjskega okolja.

Ljubljanska kolesarska mreža je projekt izvedla v okviru aktivnosti Podnebnega programa mreže Plan B za Slovenijo, namenjene manjšim članicam mreže, s ciljem krepitve njihove zagovorniške in strokovne usposobljenosti. Eden izmed ciljev programa je osveščanje in razvijanje praks ter rešitev, ki hkrati prispevajo k blaženju podnebnih sprememb in ohranjanju biodiverzitete. Stojala pripomorejo k boljši kolesarski infrastrukturi, kar spodbuja k uporabi kolesa kot prevoznega sredstva z ničnim ogljičnim odtisom, medovite rastline pa nudijo pašo čebelam in divjim opraševalcem, ki igrajo izjemno vlogo v ekosistemih in so ključni za ohranjanje biotske raznovrstnosti.

Prijavite se na Podnebni novičnik

Podnebni novičnik je mesečnik, ki ga pripravljata Mreža za prostor in mreža Plan B za Slovenijo. Prijavite se, če želite spremljati delovanje NVO in novice s področja trajnostnega razvoja, okolja in prostora.