Razvojni forum Kje so meje rasti?

13. aprila 2010

Umanotera je 22. aprila v Državnem svetu organizirala razvojni forum z naslovom Kje so meje rasti? Med doktrino gospodarske rasti in nosilno sposobnostjo planeta.

 

Na razvojnem forumu so kot uvodničarjii sodelovali Nina Tome iz Umanotere, prof. dr. Ivan Kos iz Biotehniške fakultete UL, dr. Aleksander Kešeljevič iz Ekonomske fakultete UL, mag. Mojca Vendramin, dr. Luka Omladič iz Filozofske fakultete UL in Anton Komat, samostojni raziskovalec in publicist.

Dogodek sta povezovali mag. Violeta Bulc, predsednica Umanotere in Ksenija Horvat Petrovčič, novinarka zunanjepolitične redakcije na Radiotelevizije Slovenija.

Sporočilo za javnost je dostopno tukaj.

O forumu je objavljeno poročilo na spletni strani Državnega sveta, prav tam pa je objavljen tudi posnetek celotnega foruma.

 

Predstavitve sodelujočih na forumu:

– Blaž Kavčič, predsednik Državnega sveta, Uvodni nagovor

– Nina Tome, Umanotera, “Meje rasti”, študija Rimskega kluba – 40 let kasneje

prof. dr. Ivan Kos, Biotehniška fakulteta UL, Smo samozadostni v sistemu Biosfera – na planetu Zemlja?

dr. Aleksander Kešeljevič, Ekonomska fakulteta UL, Učinki ekonomskih idej in družbena odgovornost ekonomistov z vidika okolja

mag. Mojca Vendramin, Živeti na planetu, ki ne raste

Na forumu sta nastopila še dr. Luka Omladič s prispevkom Ali Slovenija razume trajnost in meje svoje rasti? in Anton Komat, samostojni raziskovalec in publicist: Biozofski pogled na svet.

Na spletnem portalu Evropske razprave poteka moderirana spletna razprava “Kje so meje rasti? Med doktrino gospodarske rasti in nosilno sposobnostjo planeta”. Vljudno vabljeni k objavi vaših mnenj o tej aktualni temi! Več o razpravi si lahko preberete tukaj.

 

Vabimo vas, da si preberete razpravo z naslovom Meje rasti, študija Rimskega kluba – 40 let kasneje avtorice Nine Tome.

 

Zanimive povezave:

– Prof. Tim Jackson, Sustainable Development Commission: Prosperity without Growth, Economics for a Finite Planet

– Cipra International, revija Alpe na odru: Rast na vse kriplje in pretege?

– Club of Rome: Growing within limits, A report to the Global Assembly 2009

– Graham Turner: A Comparison of `The Limits to Growth` with Thirty Years of Reality

– Matjaž Hanžek in Marta Gregorčič (urednika): Poročilo o človekovem razvoju Slovenija 2000-2001

– Limits to Growth: http://limitstogrowth.net

– Matjaž Mulej: Stop causing humankind’s suicide, please!

– Na sekciji za promocijo Univerzalnega temeljnega dohodka (UTD) je dostopna delovna verzija besedila “Predlog UTD v Sloveniji“, ki bo sicer objavljen v publikaciji DZ Urada RS za Makroekonomske analize in razvoj. Avtorica je dr. Valerija Korošec, podsekretarka na Sektorju za družbeno blaginjo in socialni razvoj, UMAR. Objavljamo tudi kratko predstavitev UTD.

Prijavite se na Podnebni novičnik

Podnebni novičnik je mesečnik, ki ga pripravljata Mreža za prostor in mreža Plan B za Slovenijo. Prijavite se, če želite spremljati delovanje NVO in novice s področja trajnostnega razvoja, okolja in prostora.