Julijski Podnebni novičnik

5. julija 2021

Ljubljana, 5. julij 2021 – V prvih dneh julija v vaše e-nabiralnike* prihaja že 13. Podnebni novičnik vsebinskih mrež.

Novičnik poleg običajnih obvestil o mrežnih aktivnostih Mreže za prostor in mreže Plan B za Slovenijo prinaša novice o dejavnostih članic obeh vsebinskih mrež s področja okolja in prostora ter seveda kar nekaj novic v povezavi s prihajajočim referendumom 11. julija.

Uvodnik je tokrat zapisal Aljoša Petek iz Centra za pravno varstvo človekovih pravic in okolja, v njem pa govori o kritičnih spremembah 37. in 14. člena Zakona o vodah in  s tem povezanim referendumom 11. julija.

“Že veste, kje boste v nedeljo 11.7.? Ali pa v torek 6., sredo 7., ali četrtek 8. julija, datumih predčasnega glasovanja? Sam bom na volišču oddal glas proti spremembam Zakona o vodah. Zato, ker se z zgoraj navedenim ne strinjam in ker sem kot pravnik odločno proti sprejemanju zakonodaje na neustaven in nezakonit način (deležni smo bili krajše javne razprave ter skrajšanega zakonodajnega postopka, pod pretvezo ‘manj pomembnih sprememb’). Absolutno nasprotujem popolnemu neupoštevanju stroke ter civilne družbe pri tako pomembni temi, kot je voda in navkljub aktivnemu opozarjanju vse od februarja 2021 – zakon je bil sprejet konec letošnjega marca. Vabim vas, da po lastni presoji uveljavite svojo pravico do sooblikovanja naše prihodnosti in glasujete na referendumu. Žal moramo zaradi dodatnih nedemokratičnih omejitev doseči kvorum – približno 340.000 ljudi mora glasovati proti spremembam, da te ne obveljajo. Zato nihče ne pretirava, ko reče, da res vsak glas šteje.”

 

Uvodnik in ostale novice si lahko preberete na tej povezavi.

*V primeru, da ste naročeni na mesečne e-novice mreže Plan B za Slovenijo. Če še niste naročniki, bi pa to želeli postati, se prijavite na tej povezavi.

Skupni novičnik Mreže za prostor in mreže Plan B za Slovenijo pripravljata Umanotera in IPoP – Inštitut za politike prostora. Podnebna programa mrež Plan B za Slovenijo in Mreže za prostor sofinancirata Eko sklad in Ministrstvo za okolje in prostor iz sredstev Podnebnega sklada. Za mnenja, predstavljena v tem dokumentu, so izključno odgovorni avtorji dokumenta in ne odražajo nujno stališč Ministrstva za okolje in prostor ali Eko sklada j.s.

Prijavite se na Podnebni novičnik

Podnebni novičnik je mesečnik, ki ga pripravljata Mreža za prostor in mreža Plan B za Slovenijo. Prijavite se, če želite spremljati delovanje NVO in novice s področja trajnostnega razvoja, okolja in prostora.