Izjava podpore uredbi o obnovi narave

14. marca 2023

Pred kratkim smo delili informacijo o evropski pobudi za vzpostavitev uredbe o obnovi narave, ki jo koordinira kampanja #RestoreNature. V okviru kampanje civilna družba poziva države članice EU, članice Evropskega parlamenta in Evropske komisije, naj po hitrem postopku sprejmejo uredbo o obnovi narave, ki bo naslovil biodiverzitetno in podnebno krizo.

Pod izjavo se je podpisalo kar 207 organizacij civilne družbe, med drugim tudi nekatere članice mreže Plan B za Slovenijo, in sicer: Umanotera, DOPPS, CIPRA Slovenija, Dinaricum, Ekologi brez meja, Herpetološko društvo, društvo Humanitas, Morigenos, IPoP in Slovensko odonatološko društvo.
Podpisane organizacije želijo doseči naslednje:
– Sprejem uredbe o obnovi narave do konca leta 2023
– Začetek intenzivne obnove narave do leta 2030, in sicer na celini in morjih EU
– Vzpostavitev jasnih ciljev obnove narave za vse ekosisteme, ki so opredeljeni v pravnem predlogu
– Zagotovilo, da bodo vsi cilji v celoti doseženi najkasneje do leta 2040
– Sprejem v celoti izvedljivih ciljev
– Zagotovilo, da se stanje v obnovljenih ekosistemih ne bo hitro ponovno poslabšalo
– Podporo močnemu okviru odgovornosti
– Osredotočeno financiranje obnove narave
– Vzdržanje pred interesi, ki izpodbijajo uredbo
Če se bo ukrepanje zamikalo, če se bo omejeval doseg uredbe in če se bodo zniževale zastavljene ambicije, bo soočanje s posledicami težje, dražje in bolj časovno obremenjujoče. Naše življenje in življenje ostalih živih bitij bo postalo še bolj ogroženo, zato je zdaj zadnji čas za ukrepanje.
Več informacij: restorenature.eu

Prijavite se na Podnebni novičnik

Podnebni novičnik je mesečnik, ki ga pripravljata Mreža za prostor in mreža Plan B za Slovenijo. Prijavite se, če želite spremljati delovanje NVO in novice s področja trajnostnega razvoja, okolja in prostora.