Generalna skupščina Združenih narodov sprejela resolucijo o pravici do čistega, zdravega in trajnostnega okolja

2. avgusta 2022

Na zgodovinskem glasovanju Generalne skupščine Združenih narodov 28. julija v New Yorku je bila sprejeta resolucija, da imajo vsi ljudje pravico do zdravega, čistega in trajnostnega okolja.

 

Generalna skupščina v resoluciji prepoznava, da so podnebne spremembe in okoljska degradacija največja grožnja prihodnosti človeštva. Države je pozvala k zagotavljanju čistega, zdravega in trajnostnega okolja svojim državljanom in državljankam.

Vir fotografije: Združeni narodi

Generalna skupščina se je z resolucijo pridružila trendu podobnih premikov na področju okolja; aprila letos je na primer Svet Združenih narodov za človekove pravice dostop do čistega in zdravega okolja razglasil za človekovo pravico, latinskoameriške države in Karibi pa so se v začetku leta zavezali k zaščiti staroselcev, ki se borijo proti izkopavanju rudnin in črpanju olja na zaščitenih območjih – leta 2020 naj bi bilo ubitih kar 227 borcev za pravice okolja.

Leta 2010 je Generalna skupščina prepoznala pravico do komunalne ureditve in čiste pitne vode. To je posledično nekatere države po svetu spodbudilu k zaščiti pitne vode na ustavni ravni. Izvršna direktorica okoljskega programa Združenih narodov Inger Andersen meni, da ima tudi ta teden sprejeta resolucija tak globalen potencial.

Izsek izjave za javnost Centra za mednarodno okoljsko pravo ob sprejetju resolucije o pravici do zdravega, čistega in trajnostnega okolja:

Institucije, vlade in podjetja morajo uporabiti svoje vire in napraviti konkretne korake k udejanjanju te pravice, začenši z zaščito borcev za pravice okolja in okoljsko ogroženih skupnosti. Danes praznujemo to dolgo pričakovano zmago za ljudi in planet. Jutri se bomo borili za zaščito in uresničenje te kritične človekove pravice, za njeno prepoznavanje na nacionalni ravni vseh svetovnih držav, a skozi regionalne prizme človekovih pravic.

Prijavite se na Podnebni novičnik

Podnebni novičnik je mesečnik, ki ga pripravljata Mreža za prostor in mreža Plan B za Slovenijo. Prijavite se, če želite spremljati delovanje NVO in novice s področja trajnostnega razvoja, okolja in prostora.