Februarski Podnebni novičnik 2024

7. februarja 2024

Razposlali smo 41. Podnebni novičnik mreže Plan B za Slovenijo in Mreže za prostor.

V uvodniku tokrat lahko preberete o Sončni šoli Hrastnik, slovenski dobri praksi na področju energetskih skupnosti in sončnih elektrarn. Avtorica uvodnika, Darja Valenčič iz Focusa, društva za sonaraven razvoj, je zapisala takole:

“Sončni val trenutno poganjajo predvsem gospodarski subjekti in posamezniki, ki postavljajo sončne elektrarne na strehe individualnih stanovanjskih hiš. To sicer prispeva k blaženju podnebnih sprememb, razpršitvi proizvodnje in lastništva proizvodnih virov ter s tem k demokratizaciji ključnega sistema za vzdrževanje civilizacije. Vendar postanejo učinki še veliko večji – sploh na lokalni ravni – kadar gre za samooskrbo skupnosti, prek katere se proizvedena energija iz sončne elektrarne v največji meri obdrži v lokalnem krogu.

Med pomembnimi zgledi za energetski razvoj prihodnosti sta Energetska zadruga Zeleni Hrastnik in njen prvi projekt Sončna šola Hrastnik. Energetska zadruga Zeleni Hrastnik ni samo postavila sončne elektrarne z močjo približno 300 kW na strehi Osnovne šole narodnega heroja Rajka Hrastnik, temveč je tudi na vključujoč način vzpostavila energetsko skupnost, ki jo bo sončna elektrarna napajala. Slednja obsega 16 stanovanj v bližnjih blokih, občinsko in šolsko stavbo, bazen, manjši trgovini in prostora dveh gospodarskih družb, ki delujeta v bližini šole.”

Celoten uvodnik, novice vsebinskih mrež in aktivnosti članic najdete tukaj.

Prijavite se na Podnebni novičnik

Podnebni novičnik je mesečnik, ki ga pripravljata Mreža za prostor in mreža Plan B za Slovenijo. Prijavite se, če želite spremljati delovanje NVO in novice s področja trajnostnega razvoja, okolja in prostora.