Februarski Podnebni novičnik 2022

4. februarja 2022

Ljubljana, 4. februar 2022 –  Danes je v vaših e-nabiralnikih pristal* že 19. Podnebni novičnik vsebinskih mrež.

V njem najdete tako aktivnosti vsebinskih mrež kot dejavnosti članic le-teh. Prav tako v februarskem novičniku najdete zbrane raznolike dogodke meseca februarja in pa nekaj mednarodnih novic.

Uvodnik tokratnega novičnika je napisal sodelavec Focusa Boštjan Remic, pisal pa napovedi slovenskega izstopa iz premoga.

/…/ Ne smemo pa pozabiti, da na ravni države še vedno ne obstaja strateški dokument, ki bi kazal pot, kako povečati proizvodnjo elektrike iz obnovljivih virov energije. TEŠ prispeva približno tretjino potrebne elektrike v Sloveniji. Kljub upoštevanju ukrepov za učinkovitejšo rabo energije je jasno, da bo zaradi zapiranja TEŠ treba pridobiti nadomestne vire elektrike. Potencial za sončno in vetrno energijo je identificiran (študija Instituta “Jožef Stefan” in študija Tehnične univerze Dunaj), vendar skupni delež sončnih in vetrnih elektrarn v proizvodnji elektrike trenutno znaša manj kot 2 %, kar je najnižji odstotek med vsemi članicami EU. Ob vseh opozorilih in argumentih lahko zaključimo, da država zeleni prehod še vedno jemlje preveč stihijsko.

Uvodnik in ostale novice si lahko preberete na tej povezavi.

*V primeru, da ste naročeni na mesečne e-novice mreže Plan B za Slovenijo. Če še niste naročniki, bi pa to želeli postati, se prijavite na tej povezavi.

Skupni novičnik Mreže za prostor in mreže Plan B za Slovenijo pripravljata Umanotera in IPoP – Inštitut za politike prostora. Podnebna programa mrež Plan B za Slovenijo in Mreže za prostor sofinancirata Eko sklad in Ministrstvo za okolje in prostor iz sredstev Podnebnega sklada. Za mnenja, predstavljena v tem dokumentu, so izključno odgovorni avtorji dokumenta in ne odražajo nujno stališč Ministrstva za okolje in prostor ali Eko sklada j.s.

Prijavite se na Podnebni novičnik

Podnebni novičnik je mesečnik, ki ga pripravljata Mreža za prostor in mreža Plan B za Slovenijo. Prijavite se, če želite spremljati delovanje NVO in novice s področja trajnostnega razvoja, okolja in prostora.