Dve pobudi pred evropskim Zelenim tednom: »Ljubljana brez pesticidov« in taksa na pesticide

31. maja 2016

Inštitut za trajnostni razvoj in Mreža Plan B za Slovenijo sta danes v Okoljskem centru v Ljubljani javno predstavila dve pobudi za zmanjšanje rabe pesticidov v Sloveniji.

 

Prva je poziv za priključitev Ljubljane, letošnje zelene prestolnice Evrope, evropskim mestom brez pesticidov v okviru pobude evropske mreže nevladnih organizacij PAN (Pesticide Action Network), katere član je tudi ITR.

Druga pa je poziv vladi oziroma pristojnim ministrstvom (kmetijstvo, finance, okolje, zdravje) za uvedbo takse na konvencionalne pesticide. Takšne takse je že uvedlo več evropskih držav, saj so se izkazale za eno najboljših orodij za zmanjšanje rabe zlasti najnevarnejših pesticidov.

Pobudnika opozarjata na dejstvo, da ima večina sintetičnih kemičnih pesticidov hujše, bolj obsežne in bolj dolgotrajne posledice, kot so mnogi domnevali prej. Znanstvene raziskave odkrivajo vse več škodljivih učinkov: negativne učinke izjemno nizkih količin hormonskih motilcev tako na ljudi kot na živali; verjetno rakotvornost najbolj razširjene herbicidne učinkovine glifosat; učinke mešanic preostankov (t.i. koktajlov) različnih pesticidov na zdravje, in tako dalje.

Več si lahko preberete v:

sporočilu za javnost,

Pozivu za pridružitev Ljubljane evropskim mestom brez pesticidov,

– Pobudi vladi/ministrstvom za uvedbo takse na konvencionalne pesticide

Prijavite se na Podnebni novičnik

Podnebni novičnik je mesečnik, ki ga pripravljata Mreža za prostor in mreža Plan B za Slovenijo. Prijavite se, če želite spremljati delovanje NVO in novice s področja trajnostnega razvoja, okolja in prostora.