Državnozborske volitve 2014

24. julija 2014

Trajnostni razvojni podvig 2014-2018

Kateri razvojni projekt povezuje odgovore na tri aktualne izzive slovenske politike?
(1) Kaj prinaša oživljanje gospodarstva z desettisoči kakovostnih delovnih mest na področjih, kjer ima Slovenija bogate naravne danosti, v svetu pa po njih narašča povpraševanje? (2) S katerim projektom lahko politika dokaže, da deluje v skupnem interesu; kateri projekt ima potencial velike javne podpore in širokega partnerstva v družbi? (3) Katera usmeritev bo upravičila obvezo do prihodnjih generacij, da z novimi vzorci vzpostavimo ravnovesje v družbi in z okoljem?

 

Odgovor na vsa ta vprašanja je trajnostni razvojni podvig.

Mreža Plan B za Slovenijo je političnim strankam pred predčasnimi državnozborskimi volitvami 2014 predlagala sprejetje Zavez za uresničenje trajnostnega razvojnega podviga Slovenije. Zaveze povzemajo ključne vzvode politike, da podpre trajnostni razvojni podvig v prihodnjem mandatu. Strankam in njihovim kandidatom predlagamo sodelovanje pri oblikovanju družbe, ki bo znala razumeti nevarnosti in bo sposobna uresničiti svoje priložnosti.

K spodbujanju in utrjevanju trajnostnega razvoja so se zavezale stranke Združena levica, Verjamem, Državljanska lista, Slovenska nacionalna stranka in Piratska stranka.

Več…

Volitve v Državni zbor 2014: Analiza strankarskih volilnih programov s stališča trajnostnega razvoja

 

Pred volitvami v državni zbor 2014 smo v mreži nevladnih organizacij za trajnostni razvoj Plan B za Slovenijo pripravili analizo volilnih programov. Namen analize je splošna seznanitev z zastopanostjo zelenih vsebin v programih strank in identifikacija tistih področij ali ukrepov, ki imajo potencial za doseganje širšega soglasja in podpore v parlamentu.

Več o zelenih vsebinah programov strank si preberite tukaj.

Prvih 100 dni vlade dr. Mira Cerarja

Kako daleč so ukrepi in projekti za trajnostni razvoj?

Mreža Plan B za Slovenijo je na sedem ministrstev naslovila vprašanja o izvajanju ukrepov in projektov za trajnostni razvoj v prvih sto dneh vlade premiera Mira Cerarja, ki se bodo iztekli 27. decembra letos. Takrat bo mreža tudi izdala poročilo, rezultati pa bodo služili kot opomnik na trajnostne vsebine iz koalicijske pogodbe: sami vladi, javnosti in deležnikom.

Vprašanja so namenjena Službi vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko (teme razvoj, koalicijski projekti), ministrstvu za javno upravo (politični sistem in človekove pravice, javna uprava), ministrstvu za infrastrukturo (energetika, infrastruktura), ministrstvu za finance, ministrstvu za okolje in prostor, ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Celotna vprašanja posameznim ministrstvom so na voljo tukaj.

Celotno poročilo o uspešnosti ukrepov za trajnostni razvoj Prvih 100 dni vlade dr. Mira Cerarja si lahko preberete tukaj.

Namen poročila je:

  • Opomnik na trajnostne vsebine in zaveze iz koalicijske pogodbe: vladi (politiki in državnim uslužbencem) in ključnim deležnikom
  • Spodbuda za bolj intenzivno delo znotraj državne uprave
  • Jasen znak, da civilna družba spremlja delovanje vlade na tem področju

 

Prijavite se na Podnebni novičnik

Podnebni novičnik je mesečnik, ki ga pripravljata Mreža za prostor in mreža Plan B za Slovenijo. Prijavite se, če želite spremljati delovanje NVO in novice s področja trajnostnega razvoja, okolja in prostora.