Decembrski Podnebni novičnik 2021

6. decembra 2021

V svojih e-nabiralnikih lahko danes poiščete* novo, že 17. številko Podnebnega novičnika vsebinskih mrež.

Novičnik prinaša sveže aktivnosti Mreže za prostor in mreže Plan B za Slovenijo, prav tako pa prinaša novice o dejavnostih članic obeh vsebinskih mrež s področja okolja in prostora. Na koncu ne spreglejte dogodkov, ki se bodo odvijali meseca decembra.

 

Uvodnik je tokrat napisal Uroš Brankovič s Centra za trajnostni razvoj podeželja Kranj, in sicer o Strateškem načrtu Skupne kmetijske politike in njegovih pomanjkljivostih.

Med največjimi slabostmi Strateškega načrta, na katere je z dopisom opozorila Mreža Plan B oziroma njena delavna skupina za eko kmetijstvo, je poleg izostanka Okoljskega poročila predvsem neambiciozen cilj za 18% delež kmetijskih zemljišč pod ekološko pridelavo do leta 2027 (danes cca. 11-12 %). Pri tem je cilj EU, da bo ta delež na ravni povezave dosegel 25 % do leta 2030. Neustrezni so ukrepi, ki bodo stežka pripomogli k nujno potrebnemu korenitemu zmanjšanju toplogrednih plinov. Ne spodbujajo čim več ekološke vzreje pri živinoreji, kaj šele prehoda k več (ekološke) rastlinske pridelave namesto živinoreje na območjih, kjer je to mogoče. Razlog za tak prehod so tudi zelo spremenjene prehranske navade prebivalstva, zaradi česar smo kronično šibki pri samooskrbi z zelenjavo, žitaricami, …

 

Uvodnik in ostale novice si lahko preberete na tej povezavi.

*V primeru, da ste naročeni na mesečne e-novice mreže Plan B za Slovenijo. Če še niste naročniki, bi pa to želeli postati, se prijavite na tej povezavi.

Skupni novičnik Mreže za prostor in mreže Plan B za Slovenijo pripravljata Umanotera in IPoP – Inštitut za politike prostora. Podnebna programa mrež Plan B za Slovenijo in Mreže za prostor sofinancirata Eko sklad in Ministrstvo za okolje in prostor iz sredstev Podnebnega sklada. Za mnenja, predstavljena v tem dokumentu, so izključno odgovorni avtorji dokumenta in ne odražajo nujno stališč Ministrstva za okolje in prostor ali Eko sklada j.s.

Prijavite se na Podnebni novičnik

Podnebni novičnik je mesečnik, ki ga pripravljata Mreža za prostor in mreža Plan B za Slovenijo. Prijavite se, če želite spremljati delovanje NVO in novice s področja trajnostnega razvoja, okolja in prostora.