Aprilski Podnebni novičnik 2024

5. aprila 2024

Razposlali smo 43. Podnebni novičnik mreže Plan B za Slovenijo in Mreže za prostor.

Naslov tokratnega uvodnika novičnika se glasi: Pastirstvo je velik del kulture in pomembno za ohranjanje alpske narave, njegovi avtorji pa so Rudi Kraševec, Živa Hanc in Eva Mlinarič iz društva Dinaricum:

Ker ima pastirstvo pomembno sociološko, etnološko in ekološko funkcijo v prostoru, predstavlja priložnost, da k ohranjanju te dejavnosti prispevamo akterji iz različnih sektorjev. Zato je potrebno ugotoviti, kako lahko nekatere dobre prakse na področju pastirstva v tujini prenesemo v naš prostor. Za trden začetek dobrega sistema ureditve pastirstva mora biti velik poudarek na izobraževanju novega kadra ter na ureditvi financiranja in statusa pastirjev. Pomembna je tudi vzpostavitev podpornega okolja, ki bo kmetovalce in pastirje med seboj povezovalo. Poleg tega pa so pomembne tudi aktivnosti obnove in ohranjanja tradicionalne planšarske infrastrukture.

Celoten uvodnik, novice vsebinskih mrež in aktivnosti članic najdete tukaj.

Prijavite se na Podnebni novičnik

Podnebni novičnik je mesečnik, ki ga pripravljata Mreža za prostor in mreža Plan B za Slovenijo. Prijavite se, če želite spremljati delovanje NVO in novice s področja trajnostnega razvoja, okolja in prostora.