Aprilski Podnebni novičnik 2022

7. aprila 2022

V kolikor ste naročeni na mesečne e-novice mreže Plan B za Slovenijo, ste v e-nabiralnik danes prejeli čisto svež Podnebni novičnik vsebinskih mrež.

Ob svetovnem dnevu zdravja vas uvodnik Podnebnega novičnika spomni na pomembnost gibanja in hoji prijaznih mest, preberete pa lahko o preteklih in trenutnih aktivnostih mreže Plan B za Slovenijo in Mreže za prostor. V njem najdete tudi kar nekaj mednarodnih novic, iz nabora dogodkov pa lahko izberete kakšnega, ki se ga boste udeležili v prihodnjih dneh.

Avtorice uvodnika aprilskega novičnika so Nina Plevnik, Maja Simoneti in Jana Okoren z Inštituta za politike prostora.

Ob svetovnem dnevu zdravja so zapisale:

Danes je svetovni dan zdravja, ki tokrat poteka pod sloganom “Naš planet, naše zdravje.” Z izbrano temo nas Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) opozarja na to, da sta naš način življenja in stanje našega okolja vzročno povezana. Ljudje smo hkrati povzročitelji in žrtve krize okolja, zato smo tudi ljudje tisti, ki lahko, in moramo, s spremembami v načinu življenja, rabe virov in proizvodnje prispevati k izboljšanju stanja okolja in našega zdravja …

… Več kot 90 odstotkov ljudi diha nezdravo raven onesnaženosti zraka. Ta je v veliki meri posledica izgorevanja fosilnih goriv, katerih velik porabnik je avtomobilski promet, ki proizvede okoli 20 odstotkov svetovnih emisij ogljika. Nasprotno alternative, kot sta hoja in kolesarjenje v povezavi z javnim transportom, niso le okolju mnogo bolj prijazne, ampak prinašajo tudi pomembne koristi za zdravje in dobro počutje ljudi, lokalno skupnost in ekonomijo. Z ozirom na to lahko mesta hitro naredijo veliko dobrega za zdravje prebivalcev, če postanejo hoji prijazna.

Uvodnik in preostale novice lahko preberete na tej povezavi.

Če še niste naročeni na Podnebni novičnik, se prijavite na tej povezavi.

Skupni novičnik Mreže za prostor in mreže Plan B za Slovenijo pripravljata Umanotera in IPoP – Inštitut za politike prostora. Podnebna programa mrež Plan B za Slovenijo in Mreže za prostor sofinancirata Eko sklad in Ministrstvo za okolje in prostor iz sredstev Podnebnega sklada. Za mnenja, predstavljena v tem dokumentu, so izključno odgovorni avtorji dokumenta in ne odražajo nujno stališč Ministrstva za okolje in prostor ali Eko sklada j.s.

Prijavite se na Podnebni novičnik

Podnebni novičnik je mesečnik, ki ga pripravljata Mreža za prostor in mreža Plan B za Slovenijo. Prijavite se, če želite spremljati delovanje NVO in novice s področja trajnostnega razvoja, okolja in prostora.