Novice mreže Plan B za Slovenijo, št. 68, april 2016

30. junija 2015

Uvodnik

Matej Ogrin, CIPRA Slovenija, društvo za varstvo Alp: Vozi me vlak v daljave…

Že leta 1996 so nastale prvi študije o upravičenosti povečanja kapacitet enotirne proge Divača – Koper, zdaj pa je napočil čas za uresničitev drugega tira omenjene železniške povezave. Država je ustanovila projektno podjetje 2TDK, ki bo bedelo nad pripravo projekta, iskanjem vlagateljev in tudi gradnjo železniške proge, izdano pa je bilo tudi gradbeno dovoljenje. Govori o koncesijah, o vrednosti projekta in vlagateljih so teme, ki se pojavljajo v medijih. Bolj malo pa zasledimo vprašanj o vlogi drugega tira za razvoj potniškega prometa. Drugi tir ne bi smel biti namenjen le tovornemu prometu, ampak jasno tudi potniškemu, ki je na relaciji Ljubljana – Koper verjetno na najnižji točki po drugi svetovni vojni.

 

Približno 60 % tovora Luke Koper danes luko zapusti s pomočjo železnice, preostanek pa gre po cesti. Ob dejstvu, da je obstoječa proga zelo blizu zgornjih zmogljivosti in ob načrtih Luke Koper, da obseg pretovora še naprej povečuje, je jasno, da se bo tovorna obremenitev avtoceste še stopnjevala. Če se bo pretovor v Luki Koper povečeval, drugega tira pa ne bo, bo primorska avtocesta prej ali slej preobremenjena, potrebna dodatne prenove, mnogi menijo, da celo širitve, sicer bodo nesreče, zastoji, povečano onesnaževanje ter povečani zunanji stroški prometa postalo na tej cesti nekaj običajnega.

 

Hkrati je tovorni promet, predvsem iz Luke Koper, ključni prihodek Slovenskih železnic, ki omogoča preživetje in razvoj celotnega železniškega sistema. Z uspešnim poslovanjem tovornega prometa se zmanjšuje tudi potreba po subvencioniranju železniškega potniškega prometa, ki spada med javne storitve v okviru javnega potniškega prometa. 

 

Velja izpostaviti še eno dejstvo, in sicer da se je projekt v obdobju petih let močno podražil – sedaj je dvakrat dražji (ocenjen je na 1,4 mlr. EUR, leta 2007 pa je bil ocenjen na 700 mio EUR). Celotna trasa je dolga 27 kilometrov, zaradi reliefne razgibanosti območja pa poteka skozi osem predorov, dva viadukta, dva mostova in eno galerijo.

Vemo, da bo drugi železniški tir Divača – Koper primarno zgrajen za tovorni promet, neposredno torej za prihodnost razvoja Luke Koper in gospodarstva v širšem območju. A hkrati ne smemo dovoliti, da se vidike javnega potniškega prometa zanemarja tudi v fazah prenove prometne infrastrukture, saj na ta način predvidimo nadaljnji razvoj in obliko prometa na omenjenem odseku železniške proge. Poudarjamo, da gre pri tem za javni promet med dvema pomembnima slovenskima gospodarskima regijama in med Koprom ter osrednjo Slovenijo.

 

Skrb za ukinitev potniškega prometa se pojavlja tudi ob predlogih, ki obravnavajo zmanjšanje stroškov gradnje II. tira tako, da predlagajo ukinitev evakuacijske cevi ter s tem možnosti, da bi po 2. tiru vozili potniški vlaki. To se na vsak način ne sme zgoditi, saj bo tako Slovenija izgubila možnost razvoja potniškega prometa, ki je danes nefunkcionalen in zastarel. Razvoj potniškega prometa, natančneje somodalnosti vlaka in kolesa, bo Koalicija za trajnostno prometno politiko obravnavala na seminarju 11.5. v Borovnici. V luči dogodkov okoli drugega tira in nakupa novih vlakovnih kompozicij pa bomo obenem poudarili pomen potniškega prometa na splošno.

 


Aktualno v Planu B

Zagovorniške aktivnosti v mreži Plan B za Slovenijo 

Mreža Plan B za Slovenijo se je v okviru Konzorcija vsebinskih mrež udeležila srečanja na SVRK na temo možnosti vključevanja vsebinskih mrež v pripravo Strategije razvoja Slovenije do leta 2030.

 

V sodelovanju z mladinsko zvezo Brez izgovora Slovenija, Mrežo Preventivna Platforma, Mrežo NVO varujejo naše zdravje, Mreža 25×25 in Mladinskim svetom Slovenije smo javno podprli predsednika Vlade RS, dr. Mira Cerarja pri uvedbi “tobačnega sklada”.

 

S sporočilom za javnost smo se odzvali na stališče vlade glede sprememb evropskih direktiv o odpadkih.

 

V okviru Koalicije za višjo ambicijo smo dan pred podpisom Pariškega dogovora, na svetovni dan Zemlje, voditelje EU pozvali k okrepitvi podnebnega ukrepanja.

 

Procese, ki jih mreža vsebinsko pokriva lahko spremljate v Kronologiji procesov na spletni strani mreže.

 

Nacionalna konferenca o strategiji razvoja NVO in prostovoljstva 2016 – 2020 

11. aprila je v organizaciji CNVOS in Ministrstva za javno upravo v Ljubljani potekala nacionalna konferenca nevladnih organizacij z naslovom Zaključni koraki do Strategije razvoja NVO in prostovoljstva, na kateri je bil predstavljen osnutek strategije. Konference se je v imenu mreže Plan B za Slovenijo udeležila koordinatorka mreže, ki je na nekatere v osnutku strategije predlagane ukrepe podala tudi komentarje oz. predloge. Več o konferenci si lahko preberete na spletni strani Ministrstva za javno upravo tukaj in na spletni strani CNVOS tukaj.

Koalicija za višjo ambicijo je pred podpisom Pariškega dogovora v New Yorku voditelje pozvala k okrepitvi podnebnega ukrepanja 

Na svetovni dan Zemlje, 22. aprila, je 176 voditeljev držav podpisalo Pariški sporazum, s katerim so se države zavezale k omejitvi dviga temperature za največ dve stopinji Celzija do konca stoletja. Dan pred podpisom sporazuma je široka koalicija podjetij, sindikatov, mest in civilno-družbenih organizacij, v kateri je tudi mreža Plan B za Slovenijo, voditelje EU pozvala k spoštovanju Pariškega dogovora in zagotavljanju skladnosti med cilji dogovora in evropskimi podnebnimi cilji. Več…

Šest mrež in preko 150 NVO podprlo predsednika Vlade in “tobačni sklad” 

Mladinska zveza Brez izgovora Slovenija, Mreža Preventivna Platforma, Mreža NVO varujejo naše zdravje, Mreža 25×25, mreža Plan B za Slovenijo in Mladinski svet Slovenije so skupaj s preko 150 nevladnimi organizacijami iz Slovenije 20. aprila javno podprle predsednika Vlade RS, dr. Mira Cerarja pri uvedbi “tobačnega sklada” in ga javno zaprosile za srečanje v zvezi s tem. Več…


Iz aktivnosti delovnih skupin mreže

Koalicija za trajnostno prometno politiko

Znotraj te skupine se je z nekaj zunanjimi člani oblikoval konzorcij za pripravo celostnih prometnih strategij (CPS), ki je v času oddal kar nekaj prijav za izdelavo CPS. Že kmalu po novem letu smo se lotili posveta na temo multimodalnosti v povezavi z železnico, ki bo  11. maja v Borovnici z bogato mednarodno udeležbo govorcev in strokovnjakov, udeležbo pa so potrdili tudi predstavniki Ministrstva za infrastrukuro.

 

Konec marca smo opravili tudi sestanek na Ministrstvu za infrastrukturo, ki ga je z okrepljeno ekipo sodelavcev s strani ministrstva vodil državni sekretar na MzI g. Klemen Grebenšek. Dogovorili smo se za nadaljnje sodelovanje na področju vključevanja NVO v pripravo prometnih politik in ozaveščanja, predstavniki KTPP pa smo ministrstvu obljubili podporo pri temah promocije trajnostne mobilnost v vseh sferah slovenske družbe.

 


Iz aktivnosti članic

Vitra zmagovalka spletnega izbora energetskih nagrad 2016 v kategoriji Promocijski projekt URE/OVE

19. aprila so na konferenci 18. Dnevi energetikov podelili tudi energetske nagrade, ki jih že tradicionalno podeljuje časnik Finance. Letos sta se med finaliste v kategoriji Promocijski projekt URE/OVE 2016 prebili kar dve članici mreže – Umanotera, Slovenska fundacija za trajnostni razvoj s projektom Slovenija znižuje CO2: dobre prakse in VITRA Center za uravnotežen razvoj s projektom Nacionalna Energetska Pot Slovenija. V omenjeni kategoriji je članicama mreže med finalisti družbo delala še družba Goodyear Dunlop Sava Tires, ki je izpeljala okoljski osveščevalni projekt Pozor(!)ni za okolje. Le ta je po izboru strokovne komisije prejel posebno priznanje v kategoriji. Bralci so za najboljši projekt izbrali projekt Vitre, ki je kot zmagovalka spletnega izbora prav tako prejela posebno priznanje. Več…

Srečanje organizacije Zero Waste Europe in srečanje Zero Waste mest

21. in 22. aprila je ob Dnevu Zemlje v Ljubljani, v organizaciji Društva Ekologi brez meja in organizacije Zero Waste Europe ter v partnerstvu z Mestno občino Ljubljana in podjetjem Snaga Ljubljana, potekalo redno letno srečanje organizacije Zero Waste Europe in srečanje Zero Waste mest.

 

Zero Waste ni zgolj preusmerjanje odpadkov od odlagališč in energetske predelave v recikliranje. Preprečevanje nastajanja odpadkov je eden ključnih elementov strategije, saj prinaša številne pozitivne učinke: lokalna delovna mesta, inovativne rešitve, povezovanje različnih deležnikov in nenazadnje velik prispevek k manjši porabi energije in zniževanju emisij toplogrednih plinov. 

 

Kdo so bili gostje srečanja in kaj so povedali ter glavne poudarke srečanja si lahko preberete tukaj.

Posvet: TTIP in CETA: kritike z druge strani Atlantika

22. aprila je v Državnem svetu potekal posvet o sporazumih TTIP in CETA, kjer smo lahko prisluhnili Max Banku (Lobbycontrol), Maude Barlow (predsednici organizacije Council of Canadians) ter Sharon Treat (nekdanji zakonodajalki države Maine, članici medvladnega posvetovalnega odbora pri ameriškem oddelku za trgovino). Osrednja tema posveta so bili vplivi sporazumov TTIP in CETA na zakonodajo in standarde v prehrani, varovanju okolja in potrošnika ter bodoči vlogi in suverenosti držav podpisnic v zakonodajnih postopkih. Posvet je organizirala Umanotera, Slovenska fundacija za trajnostni razvoj. Več…

30. obletnica jedrske nesreče v Černobilu

26. aprila poteka 30 let od jedrske nesreče v Černobilu. Posledice nesreče so še vedno vidne, hkrati pa skrb zbuja še 15 dotrajanih reaktorjev, ki v Ukrajini še obratujejo. Več info o nesreči in rabi jedrske energije v Ukrajini na spletni strani društva Focus.

 

19. aprila je v Poligonu potekalo srečanje pod naslovom Brazgotine jedrske nesreče v Černobilu – 30 let kasneje, na katerem sta društvo Focus in Greenpeace predstavila zadnje ugotovitve o tem, kakšne posledice je černobilska nesreča pustila na okolju in vsakdanjem življenju ljudi.

 

Preberite si tudi blog zapis Jedrski reaktorji v Ukrajini 30 let po Černobilu še vedno vzbujajo skrb.

Problemska konferenca o naročanju ekoloških živil

12. aprila se je na FURSu v Ljubljani odvila druga nacionalna konferenca v okviru projekta GPP2020 (Javno naročanje za nizkoogljično gospodarstvo), tokrat na temo naročanja ekoloških živil. Konference, v organizaciji Umanotere, Slovenske fundacija za trajnostni razvoj v sodelovanju z Ministrstvom za javno upravo, Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in Mestno občino Ljubljana v okviru Zelene prestolnice Evrope 2016, se je udeležilo več kot 80 javnih naročnikov, ponudnikov, odločevalcev ter drugih deležnikov. Več…

Komu služijo banane?

20. aprila, na svetovni dan banan, sta društvo Focus in Zadruga Buna z akcijo Komu služijo banane? začela s kampanjo Sadje naj bo pravično!, ki bo razkrila od kod prihaja (tropsko) sadje, kako pride do nas in kaj doživi na svoji poti. Kampanja nagovarja trgovske verige, da nehajo zniževati cene odkupa (tropskega) sadja pod mejo vzdržnega na račun uničenega okolja in pridelovalcev, ki v trgovski verigi banan nimajo možnosti dostojnega preživetja. Kampanja poziva tudi EU, vlade in širšo prehrambeno industrijo, da ponovno vzpostavijo pogoje, v katerih pridelovalcem ne bodo kršene človekove in delavske pravice, okolje pa ne bo trpelo nevzdržnega pritiska zaradi onesnaževanja.

 

Ker so banane tisto sadje, ki ga takoj za jabolki v Evropi pojemo največ, so organizatorji kampanje z mimoidočimi na ljubljanski tržnici zarezali najprej v banano in razkrili, kam gredo sredstva od nakupa banane. Več…

Naj bo moja čokolada pravična in eko!

Društvo Focus vas vabi k podpisu peticije za pravično čokolado tudi v supermarketih. Medtem ko trgovske verige v Evropski Uniji s prodajo čokolad lastnih blagovnih znamk kujejo ogromne dobičke, živi večina kmetov in delavcev, ki obirajo in obdelujejo kakav, v veliki revščini. Običajna proizvodnja kakava je zaradi uporabe velikih količin nevarnih pesticidov uničujoča tudi za okolje. Več…

Usposabljanje za trajnostni razvoj za učitelje osnovnih in srednjih šol 

21. aprila je v Rdeči dvorani Mestne občine Ljubljana potekalo brezplačno usposabljanje za trajnostni razvoj za učitelje osnovnih in srednjih šol ter druge izobraževalce. Usposabljanje je potekalo v okviru Umanoterinega projekta Usposabljanje izobraževalcev v letu Zelene prestolnice Evrope, ki odgovarja na izkazano potrebo izobraževalcev po razjasnitvi vseh dimenzij pojma trajnostni razvoj ter povezanih vsebin, kot so podnebne spremembe, zelena delovna mesta ipd. Namen usposabljanja je, da udeleženci spoznajo, ozavestijo in osvojijo koncept trajnostnega razvoja, lokalne in globalne vzroke ter posledice vsakodnevnega delovanja in rešitve, poleg tega pa da pridobijo znanja, kako to znanje v obliki delavnic izvajati s svojimi učenci. Več…

Usposabljanje mladih vzgojiteljev za počitniško delo na Debelm rtiču

1. aprila je na Debelem rtiču v Mladinskem zdravilišču in letovišču potekalo vsakoletno izobraževanje mladih vzgojiteljev prostovoljcev za poletje 2016. Na izobraževanje v organizaciji zavoda UMMI, zavod za izobraževanje Koper so prišli mladi iz vse Slovenije, ki so se odločili, da bodo delček prihajajočega poletja preživeli v družbi otrok. Zavod UMMI bo v času poletnih počitnic 2016 na Debelem rtiču izvajal počitniški program za letoviške otroke z različnimi naravoslovno-ustvarjalnimi delavnicami. Več…

Revolucija na vrtu – kako ustvariti vrt na katerem nikoli ne zmrzuje in na katerem boste celo zimo lahko pobirali svežo zelenjavo?

13. aprila je na Fakulteti za organizacijske vede v Kranju potekalo predavanje Sanje Lončar Revolucija na vrtu – kako ustvariti vrt na katerem nikoli ne zmrzuje in na katerem boste celo zimo lahko pobirali svežo zelenjavo? Časi postajajo vse bolj negotovi, hrana vse manj kakovostna, zato postaja samooskrba iz dneva v dan vse bolj pomembna. Večina vrtičkarjev je bogato založena s svežo zelenjavo tekom poletja in jeseni, pozimi pa so vrtovi bolj ali manj goli. Na predavanju so udeleženci spoznali, kako lahko že to pomlad zastavijo vse skupaj  malo drugače in tudi čez zimo uživajo v več kot 30 različnih vrstah sveže zelenjave. Predavanje je organiziral CTRP Kranj. Več…


Pravni kotiček

Pripravil PiC

Pravna ureditev in postopki varstva okolja – uvod

S tem prispevkom začenjamo serijo prispevkov, ki bodo objavljeni v mesečnih novicah mreže Plan B, kasneje pa tudi zbrani na spletni strani mreže Plan B in so namenjeni prenosu znanja o pravni ureditvi varstva okolja, tako na mednarodni, EU in nacionalni ravni ter možnostih varovanja, ki jih ta nudi posameznikom in nevladnim organizacijam. 

 

Sedmi okoljski akcijski načrt Evropske unije do leta 2020 »Dobro živeti ob upoštevanju omejitev našega planeta« v četrtem od devetih prednostnih ciljev načrta določa povečanje koristi okoljske zakonodaje Unije z izboljšanjem izvajanja. Stanje velike reguliranosti področja varstva okolja in številne kršitve narekujejo uvrstitev tega cilja tako visoko med okoljevarstvenimi prioritetami. Ureditev varstva okolja, tako na mednarodni, EU in nacionalni ravni je zelo kompleksna in obsežna, zato je znanje o ureditvi in njenem izvajanju potrebno razširjati tako, da bo lahko splošna in strokovna javnost razumela namen in koristi okoljske zakonodaje. Ta že danes določa številne pravice in možnosti varovanja zaščitenih dobrin okolja in narave, ki pa, ravno zaradi nepoznavanja, niso v celoti izkoriščene. Učinkovito pravno varstvo neke pravice je njen najpomembnejši del, saj brez ustreznega varstva pravica sama ne obstaja v celoti. Poznavanje okoljevarstvenih ureditev in z njimi prepletenih ureditev prostorskega načrtovanja je tako nujno tudi za nevladne organizacije s tega področja, saj so predvsem one tiste, ki v upravnih in sodnih postopkih zastopajo pravice narave, okolja, prostora, ki nimajo svojega glasu

 

Dobro poznavanja ureditve tega področja je v okviru hitro spreminjajočih se družbenih razmer, ki se odvijajo tudi pod pritiskom podnebnih sprememb, terja na področju varstva okolja dobro podkovane pravnice in pravnike, saj so oni tisti, ki bodo oblikovali novo zakonodajo in prilagajali pravne sisteme v podporo spoštovanju narave in zemlje kot celote in varovanju njenega ravnovesja. Okoljevarstvo, ki je v središče svojega zanimanja postavilo zgolj človeka, se umika pred okoljevarstvom, ki v svojo zaščito prevzema naravo in zemljo kot celoto. Zaradi vzpostavljanja večjega spoštovana do narave in zemlje se ustaljena terminologij »varstva okolja«, ki je nekaj ločenega od nas, polni z zavedanjem, da gre za naravo, katere živi in neživi del ustvarjata življenje na zemlji. Človek je eden izmed izrazov tega življenja in zavest, da smo del povezanih ekosistemov zemlje, nam nalaga prevzem odgovornosti, da jih zaščitimo. Pravniki po svetu si že prizadevajo za uporabo obstoječega prava v tej luči, postavlja se vprašanje narave in njenih elementov kot nosilcev pravic, ekvadorski prebivalci so uspešno tožili  naftno družbo Chevron, ki je povzročila ogromno škodo njihovemu deževnemu gozdu, v imenu otrok in prihodnjih generacij je v teku tožba zoper ZDA  zaradi povzročitve podnebnih sprememb. V Sloveniji je v teku tožba zaradi zaščite volka pred odstrelom.

 

Spoštovanje do narave bo znova vzpostavilo harmonijo, v kateri je človek z naravo že živel. Oblikovanje take bodočnosti pa je za naše preživetje nujno in se že dogaja. Bolivija je leta 2010 sprejela Zakon o pravicah matere Zemlje, oblikovala se je globalna zveza za uveljavitev pravic narave (Global Alliance for Rights of Nature) , iniciativa Rights of Nature Europe si prizadeva za sprejem direktive EU o pravicah narave, v okviru  Združenih narodov pa  so po razglasitvi 22. aprila kot svetovnega dneva Zemlje v teku prizadevanja za sprejem  Univerzalne deklaracije o pravicah matere Zemlje.

Posvet »Sobivanje z volkom, medvedom in risom – obveznosti države«

Tema letošnje pravne klinike za varstvo okolja, v kateri sodelujejo študentje Pravne fakultete v Ljubljani nadgrajuje pretekla delo študentov, usmerjeno v varstvo volka, tako da je letos predmet obravnave sobivanja vseh velikih zveri s človekom. To so medved, volk in ris, ki so vse zaščitene živali. Glede varstva volk  je ustrezno varstvene ureditve v Sloveniji še v presoji pred Upravnim sodiščem. Izid tega postopka pa bo vplival tudi na varstveni režim za medveda, saj odstrel volka in medveda ureja isti pravilnik. Najbolj ogrožen ris, ki v Sloveniji izumira, zato so študentje več pozornosti namenili njegovemu mednarodnemu,  EU in nacionalnemu varstvu, ter iz tega izhajajočih nujnih ukrepih države.


Napovednik dogodkov

5. 5.: Razstava Na zlomljenih krilih razvoja

Razstavo Na zlomljenih krilih razvoja društva Focus si do 5. maja še lahko ogledate v preddverju Fakultete za humanistične študije Univerze na Primorskem, Titov trg 5, Koper. Več…

8. 5.: Dan doživetij narave na Bobovških jezercih

Center za trajnostni razvoj podeželja Kranj vas v nedeljo, 8. maja, vabi na spoznavanje skrivnosti narave na jezercih Bobovek. Več…

10. in 17. 5.:  Mrežna delavnica – Osnove vizualne govorice

Mreža Plan B za Slovenijo vabi na delavnico, ki bo potekala dva dneva po štiri ure in je namenjena organizacijam, ki želijo svojim aktivnostim dodati tudi vizualno privlačnost. Več…

11. 5.: Vlak in kolo – alternativa za trajnostno mobilnost v Sloveniji

CIPRA Slovenija vabi na seminar in delavnico Vlak in kolo – alternativa za trajnostno mobilnost v Sloveniji, ki bo 11. maja v Gostilni Godec, Borovnica. Več…

11. 5.: Posvet »Sobivanje z volkom, medvedom in risom – obveznosti države« 

PIC vabi na posvet, ki bo predvidoma 18.5.2016 ob 16.30 uri na Pravni fakulteti v Ljubljani. Več info še sledi na spletni strani mreže.

14. 5.: Odstranjevanje posledic žledu v Rakovem Škocjanu

DONDES, društvo za ohranjanje naravne dediščine Slovenije napoveduje terensko akcijo odstranjevanja posledic žledu. Več…

 

Prijavite se na Podnebni novičnik

Podnebni novičnik je mesečnik, ki ga pripravljata Mreža za prostor in mreža Plan B za Slovenijo. Prijavite se, če želite spremljati delovanje NVO in novice s področja trajnostnega razvoja, okolja in prostora.