Analiza volilnih programov: volitve v Državni zbor 2014

24. julija 2014

Pred volitvami v državni zbor 2014 smo v mreži nevladnih organizacij za trajnostni razvoj Plan B za Slovenijo pripravili analizo volilnih programov. Osnovo za analizo so predstavljale Zaveze za uresničenje trajnostnega razvojnega podviga 2014 – 2018, ki ponujajo odgovor na aktualne izzive slovenske politike.

 

Dodatno smo volilne programe ocenili tudi glede na sedem področij Zelenega razvojnega preboja (prehranska samooskrba s poudarkom na ekološki pridelavi, vrednostna veriga predelave lesa, energetska prenova zgradb, prehod na obnovljive vire energije, posodobitev železniškega omrežja in javnega prevoza, učinkovita raba naravnih virov, zeleni turizem). Gre za tretjo tovrstno analizo volilnih programov, ki sledi analizama volilnih programov iz let 2008 in 2011 .

Namen analize je splošna seznanitev z zastopanostjo zelenih vsebin v programih strank in identifikacija tistih področij ali ukrepov, ki imajo potencial za doseganje širšega soglasja in podpore v parlamentu. Analiza bo Mreži Plan B služila tudi kot pripomoček za prihodnje delo in sodelovanje s parlamentarnimi strankami ter sledenje izvajanju zavez, ki so jih stranke zapisale v svojih programih.

V analizi smo preverili programe tistih strank, ki so jim javnomnenjske ankete napovedovale preboj v Državni zbor ali pa so bile blizu potrebnemu odstotku glasov. Pregledali smo programe strank SMC, SDS, SD, NSi, ZaAB in ZL. Program stranke Desus ni bil javno dostopen, zato analize programa nismo mogli pripraviti.

Celotna analiza je objavljena tukaj.

Prijavite se na Podnebni novičnik

Podnebni novičnik je mesečnik, ki ga pripravljata Mreža za prostor in mreža Plan B za Slovenijo. Prijavite se, če želite spremljati delovanje NVO in novice s področja trajnostnega razvoja, okolja in prostora.