Ljubljana, 23. februar - po dveh mesecih, dveh opomnikih in posredovanju Varuha za človekove pravice, je konzorcij vsebinskih mrež le prejel odziv vlade na javni poziv k pojasnilu o izjavah ministra Počivalška in prenehanju uporabe sovražnega govora.

 

21. decembra je 12 vsebinskih mrež, ki združuje več kot 1.400 slovenskih nevladnih organizacij, skupaj s CNVOS na predsednika Vlade dr. Mira Cerarja naslovilo javni poziv v zvezi z izjavami ministra Počivalška, ki je civilnodružbene organizacije in javne službe, ki preko pravnih mehanizmov varujejo okolje, javno označil za ekoteroriste in s tem po prepričanju podpisnikov kršil etični kodeks vlade. Po dveh mesecih in posredovanju Varuha za človekove pravice je konzorcij prejel odgovor, ki je nevladnike zelo razočaral. 

 

Iz odziva:

V intervjuju, ki ga nevladne organizacije navajate v pozivu, je minister Počivalšek resda uporabil neprimeren izraz, vendar je z njim želel le opozoriti na nesmiselne birokratske ovire, s katerimi se Slovenija sooča pri prizadevanjih za povečanje tujih investicij (in zaradi katerih se vlada že loteva temeljite prenove gradbene zakonodaje). 

 

Celotni odziv si lahko preberete tukaj.